Baptistengemeente Sneek: Nieuw gebouw, nieuwe kansen

“Als de Heer het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers.”

in Mediatips

Geloven op 2 is in Sneek! In ‘De week van’ volgen we de mensen van de Baptistengemeente in Sneek. Ze gaan verhuizen naar een nieuw gebouw en de diensten willen ze op een moderne manier vormgeven. Eén van de voorgangers is Wouter Bandstra. Hoe heeft hij de opnamedagen van Geloven op 2 ervaren? Lees zijn blog.

“Wat een voorrecht om als nieuwbakken voorganger zo met de neus in de boter te mogen vallen. Ik ben nog maar een jaar voorganger van de Baptistengemeente Sneek en de gemeente was al in een vergevorderd proces omtrent aanschaf van een nieuw gebouw.
 
Eerst leek het er alleen om te gaan dat er een nieuw pand verbouwd moest worden, zodat de gemeente weer jaren vooruit zou kunnen. We merkten dat de mensen steeds enthousiaster werden naarmate de verbouwing vorderde! Enkele opmerkingen van gemeenteleden: ‘Wat heeft dit gebouw toch een prachtig zichtbare plek langs de rondweg!’ ‘Wat ziet het er straks representatief uit!’ en ‘Wat leer ik veel mensen uit de gemeente kennen!’
 
Als voorganger was ik met name bezig met het missionaire aspect. Welke missie geeft God ons op deze plek, in deze tijd? Wat is ons antwoord op het offer van Jezus? God vraagt namelijk niet alleen dat mensen bekeerd worden en op zondagmorgen in de kerk zitten; het is breder. God vraagt ook een dienstbare houding en een liefdevol oog te hebben voor de mensen buiten de gemeente.

Nieuw gebouw, nieuwe kansen
Toen de EO belde om te filmen was ik eerst wat terughoudend, omdat een nieuw gebouw alleen niet echt missionair is. Maar toen de link gelegd was tussen een nieuw gebouw en nieuwe kansen om met mensen in contact te komen, werd ik steeds enthousiaster! Daar wilde ik wel voor uitkomen! Zo kwamen we in de ‘docusoap’ terecht - het deel wat elke dag weer even terugkomt in de uitzending. Best wel spannend voor deze nuchtere Friezen.
 
De verbouwing werd gefilmd, de geloofsdoop werd gefilmd, de gratis boodschappenpakket-weggeef-actie werd gefilmd, kortom: allemaal facetten waarin het dienstbaar-zijn goed naar voren kwam. Achteraf zie ik er met een dankbaar hart op terug.
 
19 januari 2014 was de officiële opening van het gebouw met als Bijbeltekst Psalm 127: ‘Als de Heer het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers.’ We hebben het idee dat God het huis gebouwd heeft, dat het niet tevergeefs was en we zijn blij dat jullie dit wilden registreren. We gaan vol passie verder!”
 
Wouter Bandstra

 

Bekijk 'De week van' van dinsdag t/m vrijdag in Geloven op 2, deze week vanuit Sneek.

Geloven op 2, elke week van dinsdag t/m zaterdag rond de klok van 17:00 uur op NL2. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons