Atheïstenkerk vertoont scheurtjes

The Sunday Assembly 'te weinig atheïstisch'

in Christelijk Nieuws

De atheïstenkerk ‘The Sunday Assembly’ die vorig jaar werd opgericht, vertoont scheurtjes; de eerste ontevreden leden hebben zich al afgescheiden. Dat meldt CNN.

The Sunday Assembly werd vorig jaar gestart door twee komieken, als ludiek goddeloos alternatief voor zondagse kerkdiensten. Al snel groeide de organisatie uit tot een wereldwijde beweging met afdelingen in achtentwintig steden. Tijdens de diensten worden eigenschappen van het christendom op een seculiere wijze gebruikt: bezoekers luisteren naar een seculiere ‘preek’ en wordt er samen gezongen.
 
Scheuring
Nu vertoont het succes van de atheïstenkerk scheurtjes. In oktober besloten drie voormalige leden van het filiaal in New York om een zelfstandige groep, Godless Revival, op te richten. Reden van die afscheiding: de moederkerk is bang dat ze een te atheïstisch karakter krijgt en wordt daardoor te veel een ‘humanistische sekte’.
 
Leider van de Assembly, Sanderson Jones, zou erop hebben aangedrongen dat het woord ‘atheïsme’ zo min mogelijk gebruikt werd en hij nodigde geen sprekers uit de atheïstische gemeenschap uit. Jones ontkent dat. Hij betreurt de scheuring, maar hoopt dat er op termijn gemeenschappen ontstaan voor ‘verschillende soorten atheïsten, agnosten en humanisten.’ Jones: “Wij bieden slechts één van de vele smaken.”


Bron: CNN, Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons