Ariël Sharon: tussen hemel en hel

Voormalig premier van Israël overleden na 8 jaar coma

in Christelijk Nieuws

De Israëlische oud-premier en oorlogsheld Ariel Sharon is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat berichtten Israëlische media zaterdag. Hij is overleden in het Sheba Medical Center in Ramat Gan. De commentaren op zijn overlijden zijn vooral zwart-wit: sommigen eren hem als held, anderen wensen hem de hel toe.

Sharon lag sinds 2006 in coma na een beroerte. Zijn gezondheidstoestand ging vorige week sterk achteruit. Als militair en politicus was hij zowel gevierd als controversieel. Sharon was premier van 2001 tot 2006. Hij deed de reputatie die hij als militair had eer aan en schuwde harde acties ook niet tijdens zijn premierschap. Toen hij de Palestijnse leider Yasser Arafat beu was, liet hij diens hoofdkwartier in de as leggen. Ook werd in zijn regeerperiode de leider van de Palestijnse beweging Hamas, sjeik Yassin, geliquideerd.

Sabra en Shatila
Sharon wordt als minister van Defensie ook verantwoordelijk gehouden voor de massaslachtingen van Sabra en Shatila. In die Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon werden in 1982 met medeweten van Israëlische militairen honderden, mogelijk duizenden mensen vermoord.

Gaza
In 2004 maakte Sharon een draai met betrekking tot de nederzettingen. Hij besloot tot terugtrekking uit de Gazastrook, tot grote woede van duizenden Joodse kolonisten die daar weg moesten. Aan de andere kant verdedigde Sharon de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever.
Sharon, in 1928 geboren in Palestina, vocht in alle Israëlische oorlogen na de stichting van de Joodse staat in 1948. Hij stond bekend als een onbevreesd soldaat en een briljant strateeg. Sharon speelde als commandant een zeer belangrijke rol in de Zesdaagse Oorlog (1967) en de Jom Kippoeroorlog (1973).

Hemel
Meerdere wereldleiders, en ook enkele Nederlandse politici prijzen Sharon de hemel in. Zo verklaarde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon: ,,Ariel Sharon was een held voor zijn volk. Eerst als een soldaat, toen als een staatsman.'' Volgens Ban zal Sharon worden herinnerd voor zijn ,,politieke moed'' en ,,vastberadenheid'' toen hij besloot ,,door te gaan met de pijnlijke en historische beslissing om Israëlische troepen en kolonisten terug te trekken uit de Gazastrook''. De Britse premier David Cameron zei het nog wat stelliger: ,,Ariel Sharon was een van de belangrijkste mensen in de geschiedenis van Israël. Als premier nam hij bij het nastreven van vrede moedige en controversiële beslissingen, voordat hij op tragische wijze werd uitgeschakeld.'' Ook president Obama van de VS, oud-president Clinton en EU-buitenlandchef Ashton roemden de moed van Sharon.
In Nederland sprak minister van Buitenlandse Zaken Timmermans zich uit: Ariel Sharon was omstreden, maar heeft ook moedige stappen gezet richting vrede in het Midden-Oosten. Israël verliest in hem een staatsman. Volgens Timmermans stelde Sharon zijn leven in dienst van de veiligheid van Israël, als militair en als politicus.
Geert Wilders, Tweede Kamerlid PVV, was op twitter nog lovender over Sharon: ,,Held en uitmuntend generaal en politicus is overleden. Heb hem vaak mogen ontmoeten. Gecondoleerd Israël en familie.'' Wilders heeft een verzoek ingediend om Sharon dinsdag in de Tweede Kamer te herdenken. De Kamer zou ,,uit respect" bij het overlijden van de Israëlische oud-premier stil moeten staan. Wilders wijst erop dat ook Nelson Mandela is herdacht in de Tweede Kamer.
Ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij herdacht Sharon in 140 tekens: ,,Sharon was een markante en karaktervolle Israëlische politicus. Hij heeft jarenlang een stempel gezet op de Israëlische politiek en velen geïnspireerd."

Hel
Maar Sharon was omstreden, en had dus ook vijanden. De radicale Palestijnse beweging Hamas heeft verheugd gereageerd op de dood van de Israëlische oud-premier Ariël Sharon. ,,We bidden dat hij in de hel terechtkomt'', zei Hamas-woordvoerder Salah al-Bardawil. ,,Sharon was een crimineel die het Palestijnse volk ongeluk heeft gebracht'', aldus Bardawil. Hij zei dat Sharon verantwoordelijk was voor massamoorden en martelingen. Ook meer gematigde Palestijnen uitten zware kritiek. Een vooraanstaand lid van de PLO zei dat ,,de Palestijnen zich herinneren wat Sharon ons volk en de droom een eigen staat te vormen heeft proberen aan te doen''. ,,Ondanks de nederzettingen en de oorlogen die hij tegen ons voerde, hier en in Libanon met de oorlogsmisdaad van Sabra en Shatila, is Sharon dood en is het Palestijnse volk op zijn land gebleven''.
Maar het zijn niet alleen Palestijnen die Sharon verafschuwen. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Right Watch (HRW) is het jammer dat Ariel Sharon is overleden zonder dat hij zich voor de rechter heeft moeten verantwoorden voor de dood van honderden of misschien wel duizenden mensen. De mensenrechtenorganisatie wijst op de bloedbaden in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila door Libanese milities. Volgens HRW had Sharon zich ook moeten verantwoorden voor onder meer de uitbreiding van Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Woestijn
De Israëlische oud-premier Ariel Sharon krijgt vermoedelijk een staatsbegrafenis. Voorbereidingen daarvoor begonnen al ruim een week eerder, berichtten Israëlische media. Een staatsbegrafenis voor de zaterdag overleden Sharon heeft volgens betrokkenen mogelijk nog wel de nodige voeten in de aarde. Zo vereisen Joodse religieuze richtlijnen dat een stoffelijk overschot binnen een dag wordt begraven. Het lijkt echter vrijwel onmogelijk om wereldleiders binnen 24 uur te laten invliegen. ,,De Joodse wet is erg streng over de dag-na regel'', zei de woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu begin januari tegen de Britse krant The Telegraph. ,,Maar het is mogelijk om flexibel te zijn.''
The Jerusalem Post berichtte vrijdag dat het lichaam van Sharon zou worden opgebaard in de Knesset, het Israëlische parlement. De begrafenis zou plaatsvinden op zijn ranch in de Negev-woestijn, waar ook zijn vrouw Lily ligt begraven.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons