"34 christenen levend verbrand in Nigeria"

Journalist Richard Groenenboom schrijft vanuit Nigeria

in Christelijk Nieuws

Zwartgeblakerde huizen, kogelhulzen liggen nog op verschillende plekken op straat. Het zijn sinistere herinneringen aan een drama dat zich op 6 januari afspeelde.

Een grote groep mensen komt om ons heen staan als we het christelijke dorp Sonongk bezoeken. Het is moeilijk voor te stellen wat voor afschuwelijk drama zich in dit dorp nog maar 10 dagen voor onze komst heeft afgespeeld. Vierendertig christenen werden vermoord door moslimextremisten. Ze staken een huis in brand waar 27 vrouwen zich had verscholen. De extremisten overgoten het huis met benzine en de vrouwen werden levend verbrand. Ik bezoek het dorp samen met ds. Anne van Olst, bestuurslid van SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk) en drs. Piet Vergunst, secretaris van de Gereformeerde Bond. We vragen aan de mensen wie er een dierbare heeft verloren. Er gaan verschillende handen de  lucht in. 'Mijn zuster', zegt de een. 'Mijn neef, mijn dochter, mijn drie broers'. We krijgen een rondleiding door het dorp en worden gewezen op bloedvlekken op de grond en een een verkoold menselijk bot dat iets verderop ligt. Graag willen de dorpsbewoners  ons vertellen wat op die bewuste dinsdagmorgen is gebeurd. Een groep extremisten van de islamitische  Fulanistam kwam 's ochtends vroeg het dorp binnen op een moment dat de meeste mannen buiten het dorp aan het werk waren. Het dorp Sonongk ligt op een afgelegen plek zonder omheining, ver buiten de stad. Ik word gewezen op een plek waar een man is neergeschoten. De extremisten riepen: 'Jezus is toch opgestaan? Sta dan zelf ook op!' De betreffende man  heeft het overleefd en wordt momenteel verpleegd in een ziekenhuis. We wandelen langs een afgebrand winkeltje. Er staat een auto voor geparkeerd die ook helemaal is afgefikt. Piet Vergunst praat met een jonge vader die zijn dochter van 8 jaar heeft verloren. De man kan nog moeilijk praten over wat er is gebeurd. Piet slaat een arm om hem heen en probeert te troosten.

Ik vraag aan de dorpsbewoners hoe ze omgaan met de aanslag. ,,Ik ben boos en verdrietig, zegt een jongen.''  Ik praat met het dorpshoofd die in zekere zin ook de geestelijke leider is. Hij zegt: ,,We moeten vergeven, en mogen geen wraak nemen.''

We worden meegenomen naar een massagraf. Midden in het dorp is een diepe kuil gegraven waar 27 mensen begraven liggen. Verderop ligt nog een graf met nog 7 anderen. Met z'n allen staan we om het graf heen. Anne van Olst opent de Bijbel en spreekt de christenen bemoedigend toe. Hij citeert de woorden van Jezus die zegt: Ik ben de weg, de Waarheid en het Leven. Wie in Mij gelooft zal leven, ook al is hij gestorven. Daarna gaat Anne voor in gebed. Het amen wordt door iedereen nagesproken. De beveiligers die met ons mee zijn gekomen geven aan dat het beter is om weg te gaan. Het is niet veilig om te lang op deze plek te blijven. We nemen afscheid van onze broeders en zusters en rijden met een hoofd vol diepe indrukken weg. Later bezoeken we nog een ziekenhuis in de stad Jos, waar verschillende slachtoffers worden opgevangen. In een ziekenzaal ontmoeten we Manuel en Mischa, twee broers van 12 en 10 jaar oud. Ze zijn allebei in hun been geschoten en hebben er een flinke vleeswond aan overgehouden. Manuel vertelt dat hij met zijn broer in huis aan het bidden was doen de extremisten in het dorp waren. ,,Toen ze in de buurt waren, wilden we wegrennen en  toen schoten ze in onze benen.'' Anne van Olst geeft een kaart die door zijn eigen zoon Matthias is geschreven. Er staat op: I pray for you. Manuel glimlacht en bedankt voor de kaart. Bij het afscheid nemen zeggen we: 'God bless you.' De jongens zeggen met één mond: amen.


Aandacht voor Nigeria deze week in EO Door de Week op Radio 5,
- maandagavond 20 uur: Ds. Van Olst telefonisch vanuit Nigeria.
- Donderdagavond: Ds. van Olst in de studio met reportagefragmenten. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons