1500 jaar oude Kerk in Israël 'gevonden'

Grote archeologische vondst in Israel

in Christelijk Nieuws

Archeologen hebben in Israël de resten blootgelegd van een ongeveer 1500 jaar oude kerk. Ze stuitten bij het dorp Aluma onder meer op een goed bewaarde mozaïekvloer.

(imported body)

Hoofdarcheoloog Daniel Varga zei woensdag dat de kerk uit de byzantijnse tijd zo'n 22 meter lang en 12 meter breed was. Het gebouw bestond uit een middenschip met twee zijbeuken, die van elkaar waren gescheiden met marmeren pilaren. De onderzoekers troffen ook Griekse inscripties en de namen van Maria en Jezus aan.

De archeologen kwamen op het spoor van het godshuis tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouw van een nieuwe buurt bij Aluma. De kerk is waarschijnlijk onderdeel geweest van een grotere nederzetting aan de destijds belangrijke weg tussen Ashkelon en Jeruzalem. Eerder werden al andere nederzettingen in de buurt ontdekt tijdens opgravingen, maar nog nooit werd daarbij de restanten van een kerk of tempel aangetroffen. 

Behalve de kerk werden onder meer een pottenbakkerij en meerdere wijnpersen opgegraven. De archeologen vermoeden dat de export van wijn de grootste inkomstenbron van de inwoners was.

Bron: Telegraaf/IKON

 

<iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="http://www.spirit24.nl/player/frame/?episode=urn:vpro:media:program:35953320&type=urn&width=560&height=320&still=&autostart=off&volume=5&startTime=00:00:00" frameborder="0" width="560" height="320"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons