Willem Jan Otten: Literaire duizendpoot en vrijmoedig christen

in Mediatips

Essayist, romanschrijver, dichter, toneelschrijver. Willem Jan Otten staat bekend als een literaire duizendpoot. Maandag maakte de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekend dat de 62-jarige schrijver volgend jaar de prestigieuze P.C. Hooft-prijs krijgt voor zijn gehele oeuvre beschouwend proza. De jury roemt hem als 'een essayist pur sang'.

Otten was ooit atheïst, maar  hij bekeerde zich in 1999 tot het rooms-katholicisme. Dat deed hij kort nadat zijn vrouw lid werd van de Rooms-Katholieke kerk. Met veel vrijmoedigheid heeft hij in zijn boeken over zijn bekering geschreven. Zo verdedigt hij in ‘Het wonder van de losse olifanten. Een rede tot de ontwikkelden onder de verachters van de christelijke religie’, zij bekering tot het katholicisme.

 

De meest recente roman van Otten is De Vlek, uitgegeven in 2011. Ook de meest actuele dichtbundel, Gerichte gedichten, stamt uit 2011. Voor zijn laatste essaybundel, 'Onze lieve vrouwe van de schemering' uit 2009, ontving hij een nominatie voor de AKO Literatuurprijs..

 

Een man van horen zeggen was in 1984 zijn eerste roman. Gevolgd door De wijde blik (1992) en Ons mankeert niets (1994). De roman Specht en zoon uit 2004 werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de Inktaap.

 

In 1999 kreeg de schrijver de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.

 

Otten schreef naast essays, romans, poëzie en toneel ook kritieken voor diverse bladen. Zo was hij redacteur bij literair tijdschrift Tirade, maakte hij toneel- en muziekrecensies voor Vrij Nederland en publiceerde hij in magazine M van NRC Handelsblad.

 

Bron: ANP/ EO
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons