"We hebben minder rechten dan Nederlandse huisdieren"

Antonie Fountain over het onrecht dat vluchtelingen in Nederland wordt aangedaan

Dit weekend precies een jaar geleden zat ik naast een vage bekende in een café. Ze was betrokken bij een groep mensen die een tentenkamp hadden opgezet in Osdorp. Vaag zag ik daar af en toe in nieuwsberichten een melding over voorbij komen. Een logische actie, leek me. Natuurlijk is het niet leuk als je afgewezen wordt. Maar ja, daar hebben we procedures voor. En als je niet voldoet aan de criteria, dan is het misschien wel hard maar toch eerlijk. En dan moet je terug.

Bovendien, onze staatssecretaris zegt dat we een humaan, sluitend en eerlijk asielbeleid hebben. We hebben een veel hoger dan gemiddeld percentage van asielverzoeken die worden goedgekeurd. Bovendien kunnen asielzoekers eindeloos lang doorprocederen in Nederland. En er blijven er hier veel mensen nog jaren nadat hun asielverzoek is afgewezen. En steeds maar weer die pardonregelingen. Als het geen algemeen pardon is, dan is het wel een kinderpardon. En zelfs bij die regelingen wordt er weer geklaagd als er mensen niet aan voldoen. We hebben het eigenlijk prima voor elkaar met het Nederlandse asielbeleid.

Geen hoop
Die dag was het tentenkamp door de politie ontruimd. Alle bewoners werden gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau. Enkele uren later werden ze, één voor één, weer het politiebureau uitgezet. Sommigen zonder jas, anderen zonder schoenen. Het was toen zelfs kouder dan het nu is. De persoon naast wie ik in de kroeg zat kreeg er een sms-je over. En toen was haar telefoon leeg. Of ze even mijn telefoon mocht gebruiken. En toen was ik opeens betrokken bij een groep van 130 mensen die werkelijk niets hadden. Zelfs geen hoop meer. Dat weekend zijn de schellen van mijn ogen gevallen.

Systematisch
Al jaren zet ik me in tegen mensenrechtenschendingen. Vooral West Afrika is mijn werkgebied. Die week was ik net teruggekomen van een reis van twee weken in Ivoorkust. Dat het daar niet al te best is gesteld met mensenrechten was mij meer dan duidelijk. Maar ineens stond ik in mijn eigen stad oog in oog met een hele groep mensen die systematisch en bewust een menselijk bestaan werden ontzegd.

Geen rechten
Asielzoekers wiens eerste verzoek - terecht of onterecht - is afgewezen hebben in Nederland geen rechten. Geen recht op onderdak. Geen recht op voedsel. Geen recht op welke vorm van een menswaardig bestaan dan ook. Een van de bewoners van de Vluchtkerk zei me een paar maanden geleden “als je eigenaar bent van een hond, en hem zomaar op straat gooit, dan ben je strafbaar. Maar als je als overheid hetzelfde doet met asielzoekers, dan is het prima. We hebben minder rechten dan Nederlandse huisdieren.” Een paar weken geleden deed het Europees Comité van Sociale Rechten dan ook een uitspraak dat de Nederlandse Staat dat dit absoluut niet kan. De reactie van Staatssecretaris Teeven op die uitspraak was tekenend. Hij noemde het ‘onwenselijk’ dat het Comité dit had gezegd, en gaf ook aan dat het niet een bindend juridische uitspraak was.

Temperen
Hoe wij omgaan met asielzoekers is waarschijnlijk de meest schrijnende ‘civil rights’ issue in Nederland. Totdat we ‘een ieder die zich in ons land bevindt’ (dit zijn woorden uit Artikel 1 van onze Grondwet) van dezelfde basale menselijke randvoorwaarden voorzien, zouden we als land onze toon over mensenrechten elders wel eens mogen temperen. Zo lang we beter voor onze huisdieren zorgen dan voor de zwaksten in onze samenleving, moeten we ons diep schamen. Zo lang dit onrecht binnen onze landsgrenzen, in onze steden en dorpen, in ónze samenleving voortduurt, mogen wij hier niet over zwijgen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons