Utrechtse studenten laten ware kerstgedachte zien

KerstOutreach 2013: Serve the City!

in Geloven

Donderdagavond, studentenavond. Utrecht wordt overspoeld door jonge mensen die een drankje doen in de binnenstad, dansen in de club of bowlen met hun dispuut. Op donderdagavond 19 december dienen ruim 200 christelijke studenten een ander doel: ze zullen zich inzetten voor de jaarlijkse KerstOutreach van vrijwilligersorganisatie ‘Serve the City’. Wat houdt dit project in en wat drijft studenten om hiervoor in actie te komen?

Al sinds 2004 gaan jongeren elk jaar vlak voor kerst de straat op om daklozen chocolademelk aan te bieden, rozen uit te delen aan voorbijgangers en buschauffeurs en conducteurs te bedanken. Doel is om ‘de stad te dienen’. “Het gaat om de kleine dingen,” aldus Utrechtse studente Anne. “We willen mensen laten weten wat kerst echt inhoudt: dat Jezus voor ons naar de aarde is gekomen.”
 
Dienen
Wegens een tekort aan mankracht was het even spannend of de Kerstoutreach dit jaar door kon gaan. Via Facebook werden studenten opgeroepen om zich in te zetten voor dit evenement om het alsnog een succes te laten worden.
 
Eén van de studenten die geïnspireerd raakte, is Anne. Als projectcoördinator van de christelijke studentenvereniging Sola Scriptura in Utrecht promoot ze het evenement bij haar vereniging en verzamelt ze gegevens van de (inmiddels zestig!) leden die mee willen doen. Anne: “Toen ik het oproepje las, dacht ik meteen: wát een mooi initiatief, hier wil ik me voor inzetten!”
 
Vooral het christelijke aspect spreekt Anne aan. “Het viel me meteen op: alle vrijwilligers weten dat we dit alleen maar kunnen doen met Gods hulp. Als het doorgaat, is dit een mooie kans om Hem te dienen.”
 
Ware kerstgedachte
De Outreach is dus een uitgelezen kans om de ware kerstgedachte uit te dragen. Dit gebeurt door bijvoorbeeld rozen uit te delen met daar een Bijbeltekst aan vastgehecht of door het gesprek aan te gaan met de bejaarden met wie je spelletjes doet. “Natuurlijk lukt dit niet altijd zoals we het zouden willen,” aldus Anne. “Maar toch dragen we onze christelijke normen en waarden uit. We maken mensen blij.”
 
Op 19 december zal Anne zelf niet meedoen aan een project, maar zich meer achter de schermen inzetten. “Ik zet de hele avond koffie en thee voor de vrijwilligers, haha!”

‘Serve the City Utrecht’ is een vrijwilligersorganisatie die zich op een vernieuwende en praktische manier wil inzetten voor het welzijn van alle inwoners van de stad Utrecht. Met de jaarlijkse KerstOutreach gaan gemiddeld 200 studenten de straat op om door middel van allerlei projecten de ware kerstgedachte uit te dragen. De samenwerkende verenigingen zijn NSU, VGSU, Netwerk, Ichthus en Sola Scriptura. Kijk hier voor meer informatie.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons