Politiek drama bij de EO: De val van Aantjes

Tweedelige serie over de opkomst en ondergang van CDA-politicus Willem Aantjes.

in Christelijk Nieuws

Willem Aantjes, de ‘machtigste man van Nederland’ komt dramatisch ten val als bekend wordt dat hij in de oorlog diende bij de Duitse SS. Wie had dat verwacht van deze gereformeerde man uit de Alblasserwaard, die als mede-oprichter van het CDA uiterst betrouwbaar te boek stond?

Daags na zijn val rijzen er twijfels… Kloppen de beschuldigingen of zijn er spelletjes gespeeld? Wie heeft belang bij zijn politieke einde en wat is er achter de schermen bekokstoofd? De nieuwe tweedelige serie ‘De val van Aantjes’ vertelt het dramatische verhaal van de opkomst en ondergang van CDA-politicus Willem Aantjes. De EO zendt 'De val van Aantjes' uit op 2 en 9 december op Nederland 2.

Jaren zeventig
Eind jaren zeventig rijst zijn ster en maakt hij zich in het net opgerichte CDA sterk voor een nieuwe christelijke politiek. In de 'De val van Aantjes' ziet de kijker hoe Aantjes, gespeeld door Ronald Top, met zijn beroemde 'Bergrede' veel losmaakt bij zijn achterban en de brede middenpartij een nieuwe richting in slaat. Aantjes wordt de eerste fractievoorzitter van het CDA, maar wanneer hij zich tegen de neutronenbom uitspreekt, komen onzichtbare vijanden in actie. In het geheim wordt de val van Aantjes voorbereid.

2 december
Wanneer het CDA op haar eerste congres zich als een brede middenpartij presenteert, houdt Aantjes tegen alle afspraken in een vlammende toespraak ('de Bergrede') waarin hij pleit voor een 'nieuwe christelijke politiek.' Dat dreigt hem zijn positie in de partij te kosten en hij overweegt serieus uit de politiek te stappen.

Dit tot opluchting van echtgenote Gisela die haar huwelijk ziet verdampen door tijdrovende kiezersbijeenkomsten en de meer persoonlijke verleidingen van de macht. Maar de Bergrede maakt bij zijn achterban meer los dan verwacht. Aantjes blijft aan de macht en dat alarmeert een machtige vijand waarvan hij het bestaan niet kent.

9 december
Willem Aantjes wordt uitgeroepen tot politicus van het jaar 1978. Als eerste fractievoorzitter van het CDA torpedeert hij de ongekend harde bezuinigingen van het CDA/VVD-kabinet. Dat levert hem in de pers het predicaat 'De machtigste man van Nederland' op.

Zijn populariteit bij het grote publiek neemt nog verder toe wanneer hij zich tegen de neutronenbom uitspreekt en zelfs het Nederlandse lidmaatschap van de NAVO ter discussie stelt. Dan komen zijn vijanden in actie.

De val van Aantjes, maandag 2 en 9 december om 21:00 uur op Nederland 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons