Paus roept op tot 'Vrede op aarde'

Heeft deze - populaire - paus meer 'power' om vrede te bereiken?

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft in zijn eerste kersttoespraak een hartstochtelijke oproep gedaan voor vrede in Syrië en Afrika. Hij riep op tot dialoog en solidariteit tussen alle mensen. Ook benoemde hij het lijden van miljoenen mensen onder geweld, uitbuiting en ontheemding.

,,Te veel levens zijn in Syrië beschadigd door haat en wraak'', aldus de paus. Op het St. Pietersplein in Rome hoorden tienduizenden mensen de zegen Urbi et Orbi (voor stad en wereld). In tegenstelling tot paus Benedictus XVI vorig jaar sloot Franciscus zijn groet niet af in 65 talen. Hij hield het bij Italiaans.

De paus noemde behalve de oorlog in Syrië, ook de conflicten in de Afrikaanse landen Nigeria, Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ook sprak hij de hoop uit dat de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen tot resultaat leiden.

De paus riep ook op tot een ,,waardig leven'' voor migranten. Franciscus bidt dat tragedies zoals enkele maanden geleden met een boot vol vluchtelingen bij het Italiaanse eilandje Lampedusa zich niet meer herhalen. Mensensmokkel noemde hij een ,,misdaad tegen de menselijkheid''.

Benedictus XVI sprak vorig jaar ook over Syrië. Franciscus herhaalde woensdag diens oproep dat hulporganisaties betere toegang tot het verscheurde land moeten krijgen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons