Paus hekelt bonussen en hoge salarissen

in Christelijk Nieuws

In zijn eerste wereldvredesboodschap sinds zijn aantreden heeft paus Franciscus de aanval geopend op hoge bonussen en extravagante salarissen in het bedrijfsleven. Dat zijn symptomen van hebberigheid en ongelijkheid, aldus de kerkvorst in de boodschap voor Wereldvredesdag, die de Rooms-Katholieke Kerk op 1 januari viert.

(imported body)

Paus Franciscus werd woensdag tot persoon van het jaar uitgeroepen door het Amerikaanse weekblad Time. De jezuïet Franciscus is sinds 13 maart paus en staat onder meer bekend om zijn sobere levensstijl en zijn betrokkenheid bij de minder bedeelden in de wereld. De paus roept in zijn boodschap op tot verdeling van de rijkdom tussen mensen en landen om zo het gat tussen rijk en arm te verkleinen.
 
'Broederschap, het fundament onder en weg naar vrede' luidt de titel van de pauselijke boodschap waarin ook onrechtvaardigheid, mensensmokkel, georganiseerde misdaad en de wapenhandel op de korrel worden genomen.
 
Franciscus ziet een "serieuze groei" in de ongelijkheid tussen mensen en hij hekelt het "groeiende gat tussen hen die meer hebben en hen die genoegen moeten nemen met de kruimels". Hij roept regeringen op om met effectieve maatregelen te komen om te garanderen dat iedereen toegang heeft tot kapitaal, sociale voorzieningen, onderwijs, gezondheidszorg en technologie.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons