Paus: 'Breng licht naar de armen in Nederland'

Nederlandse bisschoppen praten open over armoede en secularisatie met paus

in Christelijk Nieuws

In Nederland, 'een land dat in menig opzicht rijk is, raakt armoede steeds meer mensen'. Dit heeft paus Franciscus maandag gezegd tijdens het bezoek van de Nederlandse bisschoppen. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk riep de bisschoppen op de vrijgevigheid van de gelovigen te benutten om het 'licht en de compassie van Christus naar de mensen te brengen die erop wachten'.

De paus erkent dat de bisschoppen onder ,'vaak ruwe omstandigheden' werken 'in uw samenleving die sterk gekenmerkt wordt door secularisatie'. Hij moedigde de bisschoppen aan deel te nemen aan het openbaar debat 'op alle terreinen waar het om de mens gaat'. Hij noemde gezin, huwelijk en levenseinde.

"Het was een warm en broederlijk gesprek'', lieten de enthousiaste kerkbestuurders direct na afloop weten. Ze vertelden 'zeer geïnspireerd te zijn'. In een algemeen gesprek is het probleem van de vele kerksluitingen in Nederland aan de orde geweest en was er aandacht voor het seksueel misbruik in de kerk. De paus toonde compassie met de slachtoffers van seksueel misbruik en hun families en zei dat hij voor hen bidt. 

Het Nederlandse gezelschap is anderhalf uur bij de paus op bezoek geweest. Het gezelschap bestond uit kardinaal Wim Eijk, de zes bisschoppen, de hulpbisschoppen en de secretaris-generaal van de Nederlandse bisschoppenconferentie.De paus was tevreden over de manier waarop de bisschoppen de Nederlandse Kerkprovincie besturen.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons