Obama: Mandela was ‘bevrijder op aarde’

Barack Obama sprak op herdenkingsdienst Nelson Mandela

in Christelijk Nieuws

Tijdens de herdenkingsdienst van Nelson Mandela dinsdag sprak Obama over het leven van Mandela als een verhaal van lijden en redding. Over je vijand liefhebben, onrecht aanwijzen, haat en afwijzing overwinnen met liefde.

Obama vertelde over hoe de bevrijder op aarde heeft geleefd. Mandela zat gevangen, kwam vrij, zorgde voor een geweldloze omwenteling in Zuid-Afrika en werd president. Een gewone man die door de omstandigheden een leider werd, zoals Mandela het zelf omschreef. “Ik ben geen heilige,” zei hij, “tenzij daarmee ‘een zondaar die blijft proberen’ bedoeld wordt.”
 
Volgens Obama leerde Mandela ons de kracht van actie: risico’s nemen voor onze idealen. Ook heeft hij ons de kracht van ideeën geleerd, het belang van de rede en argumenten. Maar hier bleef het niet bij. Mandela ging dieper: naast wetten en instituties veranderde hij ook harten van mensen. “Hij bevrijdde niet alleen de gevangene, maar ook de cipier. Mandela liet zien dat je anderen moet vertrouwen zodat zij jou vertrouwen. Verzoening is niet een kwestie van het negeren van een wreed verleden, maar een confrontatie met integratie, vrijgevigheid en waarheid.”
 
Hoop
Obama stelde de kritische vraag: hoe heb ik deze lessen toegepast op mijn eigen leven? De Amerikaanse president roept op om op te komen voor recht, voor vrede. “Er zijn teveel van ons die aan de zijlijn staan; die schuilen in zelfgenoegzaamheid of cynisme, wanneer onze stemmen moeten worden gehoord."
 
Zuid-Afrika laat zien hoe we kunnen veranderen. Obama: “we kunnen ervoor kiezen om in een wereld te leven die niet bepaald wordt door onze verschillen, maar door gemeenschappelijke hoop.”
 
Een ND-columnist concludeert uit de speech van de Amerikaanse president dat Mandela veel van Jezus weg had. “Hij was een mens, geen verlosser. (…) En toch laat die universele bewondering voor Mandela iets zien van een verlangen: ellende, bevrijding en een nieuwe toekomst. (…) Dat de Heer in deze wereld vaker Mandela’s wil geven, die niet opgeven, en onrecht weten te overwinnen met verzoening.”
  

Bron: News24, ND

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons