Nieuw bij de EO: Kerstgroeten uit Bethlehem

Speciale pelgrimstocht door het Israël van nu

in Geloven

In 'Kerstgroeten uit Bethlehem' maken EO-presentatoren Andries Knevel en Kefah Allush een pelgrimstocht door het Israël van nu. Een tocht die hen in beweging brengt, omdat ze elkaar uitdagen het land eens van een hele andere kant te bekijken.

Kerst begint voor christenen in Israël. In het kleine plaatsje Bethlehem vond in een onbeduidende stal de geboorte van Jezus Christus plaats. Twee millennium later vormen juist die plek en het land Israël het strijdtoneel voor de conflicten tussen Joden en Palestijnen. Over de weerbarstige situatie en de positie van het land in het licht van de Bijbel zijn christenen verdeeld, maar soms wel uitgesproken.
 
Heilige Land?
Kefah is zelf geboren Palestijn én christen. Maar het ‘Heilige Land’ komt hem vooral over als een commerciële kermis en een boel onrecht. Andries daarentegen beschouwt Israël als het land en volk waarmee God in verbinding met de wereld staat. De in 1948 opgebouwde staat is volgens hem een vervulling van een Oud-Testamentische belofte.
 
Andere blik
Andries steekt zijn licht op bij gelovigen die aan de Palestijnse kant actief zijn. Zo ontmoet hij een Rabbijn die zich inzet voor Arabische Bedoeïenen. En een non die werkt in een Palestijns kinderziekenhuis in Bethlehem. Ook gaat hij op pad met een klein meisje dat de zee wil zien. Vanwege ‘de muur’ is die voor haar altijd onbereikbaar geweest. Kefah ontmoet juist een christelijke vrouw voor wie een bezoek aan Israël een belangrijke toevoeging is aan haar geloofsleven. En een Jodin die haar geboortegrond moest verlaten vanwege de ‘pesterijen’ tegen Joden.
 

Kerstgroeten uit Bethlehem - dinsdag 24 december t/m vrijdag 27 december 2013 om 19.50 uur op NL2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons