Nederlandse bisschoppen ontmoeten paus

Vandaag ontmoeting met paus Franciscus

in Christelijk Nieuws

De Nederlandse bisschoppen ontmoeten maandagochtend paus Franciscus. Kardinaal Wim Eijk zal een woord van begroeting uitspreken, waarna het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk het woord tot hen zal richten. De ontmoeting was voor donderdag gepland, maar is wegens de drukke werkzaamheden van de paus verplaatst.

De ontmoeting is daardoor nu aan het begin van het zogeheten ad-liminabezoek, het gezamenlijke bezoek van de bisschoppen van een kerkprovincie aan de graven van de apostelen Petrus en Paulus in Rome. Normaliter heeft zo'n bezoek eens in de 5 jaar plaats, maar het laatste gezamenlijke bezoek van de Nederlandse bisschoppen dateert van 2004. De vertraging is onder meer ontstaan doordat de vorige paus, Benedictus XVI, om gezondheidsredenen de ad-liminabezoeken opschortte en Franciscus, die in maart Benedictus opvolgde, tijd nodig had om zich in te werken.

Sinds 2004 hebben vier van de zeven bisdommen een nieuwe leider gekregen. Alleen in Haarlem-Amsterdam (Jos Punt), Den Bosch (Antoon Hurkmans) en Roermond (Frans Wiertz) resideert nog dezelfde bisschop. Wim Eijk was in 2004 bisschop van Groningen-Leeuwarden en werd eind 2007 benoemd tot opvolger van kardinaal Ad Simonis in het aartsbisdom Utrecht. Gerard de Korte was in 2004 hulpbisschop van Utrecht en is Eijk opgevolgd in het noordelijke bisdom van Nederland.

Van de vijf hulpbisschoppen die naar Rome reizen, was alleen Everard de Jong (Roermond) 9 jaar geleden al in functie.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons