“Mandela is niet Jezus”

Britse journalist is vergelijking tussen Mandela en Jezus zat

in Geloven

Een Britse journalist heeft genoeg van de link die de afgelopen dagen zo vaak gelegd wordt tussen tussen Mandela en Jezus. Zo zat is hij het zelfs, dat hij niet kwam opdagen bij een BBC-interview. “Ik twijfel niet aan zijn grootheid, maar we moeten niet méér verwachten van grote mannen en vrouwen.”

Voor hetzelfde interview was oud-president Jimmy Carter (VS) uitgenodigd. Ook hij kon zich niet vinden in de vergelijking: “Ik zie Jezus als de Zoon van God, als God zelf, maar ik wil niet een mens met Jezus vergelijken”.
 
Bitterheid
Veel mensen zijn onder de indruk van de stralende aanwezigheid die Mandela met zich meebracht. “De politieke geschiedenis waarschuwt ons echter dat we niet de publieke en privé-man moeten verwarren”, bepleit de Britse journalist Dominic Lawson. “Ze zijn zeer verschillend – en Mandela was een typisch voorbeeld van deze scheiding.”

Lawson citeert Richard Stengel, die Mandela hielp bij het schrijven van zijn autobiografie, wijzend op de persoonlijke gebreken van Mandela. We leren een andere Mandela kennen in zijn omgang met zijn familie: “Hij was warm met vreemden en koel met intimi. Zijn glimlach was gereserveerd voor buitenstaanders. (…) Hij had een enorme woede en bitterheid in zijn hart. Wat hem zo’n fantastische en verbazingwekkende politicus maakte, is dat hij die kant van zichzelf nooit liet zien.”

Menselijke grootheid
Deze onthullingen maken Mandela weer menselijk – zonder dat het iets afdoet aan zijn grootheid. “De moeite en energie die bij politiek op het hoogste niveau horen, zijn bijna niet in woorden te beschrijven. Het vereist absolute toewijding en een bereidheid om dingen op te offeren, die voor andere mensen juist het leven de moeite waard maken.”
 
“Mandela heeft zich toegewijd aan een beter lot voor zijn land. Het is verdrietig dat zijn eigen kinderen zich verwaarloosd of zelfs verlaten voelden, maar dat vermindert zijn grootheid niet.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons