Kerst geen feestje voor vervolgde christenen

Vervolgde christenen vrezen wereldwijd voor kerstperiode

in Christelijk Nieuws

Vervolgde christenen van Bangui tot Bagdad en van Syrië tot Sri Lanka staan deze Kerst onder grote druk. Het gevaar van verstoring van de kerkdienst, mishandeling en aanslagen hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd, stelt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt.

Ieder jaar na Kerst worden lokale kantoren van Open Doors overspoeld met meldingen van geweldsincidenten in verschillende landen, laat woordvoerder Klaas Muurling weten. “Dat kan variëren van bloedige aanslagen in bijvoorbeeld Nigeria en Irak tot arrestaties in Oost-Azië. Zo waren er twee jaar geleden zeven christenen die in Laos een kerstdienst hielden en daarvoor een tijd in de gevangenis moesten zitten omdat de lokale communistische overheid het er niet mee eens was. Ze werden met geboeide handen en geketende voeten afgevoerd, omdat hun kerkdienst ‘tegen de lokale gebruiken in ging’. Twintig dagen lang waren ze opgesloten in een cel van drie bij drie meter en werden ze onder druk gezet om hun  ‘fouten’ toe te geven.”

Centraal Afrika
Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, werd onlangs getroffen door een golf van geweld, waarbij tussen de 600 en 1.000 christenen zijn omgebracht. Christenen in het Afrikaanse land die de plunderingen, verkrachtingen en moorden zat zijn, slaan steeds vaker terug met als gevolg nieuwe geweldsuitbarstingen. Ook hier vrezen christenen dat het geen vredige Kerst zal worden.

Syrie
Hanna, een voorgangersvrouw uit Syrië, roept christenen wereldwijd hartstochtelijk op tot gebed. “Het sneeuwt hier in Damascus en dat is zeldzaam. Er is weinig om ons mee te warmen, maar mijn gezin leeft tenminste niet op straat zoals zoveel vluchtelingen. Kerst is geen feest voor ons dit jaar. We hebben wel enkele bidstonden in de kerk, maar geen versieringen of iets dergelijks. Dat lokt terroristen uit om ons aan te vallen. We hebben al een kerstboodschap gekregen: ‘We hebben een speciaal cadeau voor jullie: drie bomauto’s’. Momenteel is het rustig, maar het voelt als stilte voor de storm.”

Irak
In Irak zijn er rond de kerstdagen vaak bloedige aanslagen. Bovendien missen de meeste christenen wel één of meer geliefden, doordat die omkwamen bij eerdere aanslagen. Kerst valt dit jaar bovendien samen met het islamitische herdenkingsfeest Asjoera, waarbij gerouwd wordt om de martelaarsdood van imam Hoessein. “Een viering past niet in deze periode, laten christenen uit Irak ons weten”, zegt Muurling. “Ze voelen zich genoodzaakt Kerst vooral thuis te vieren met de familie.”

Sri Lanka 
Ook in Sri Lanka vrezen christenen de kerstperiode. Hoewel het een feest van blijdschap is, zijn ze ook voorzichtig. Boeddhistische monniken en medestanders hebben het de laatste tijd erg gemunt op christenen. Eén dominee werd lastiggevallen door de politie, het huis van een christen werd bestormd door 200 moslims en een 15-jarig meisje raakte bijna haar oog kwijt toen ze met stenen werd bekogeld door dorpelingen. Het gezin van een voorganger kwam bijna door vuur om het leven omdat onbekenden de kerk in brand hadden gezet.

“Ook in vele andere landen hebben christenen het deze Kerst moeilijk”, zegt Muurling. “Denk aan de 1.500 gevangenen in Eritrea en de tientallen opgesloten christenen in Iran. In Noord-Korea, het meest gesloten land ter wereld, is Kerst compleet verboden. Egyptische christenen denken de komende tijd ook extra terug aan de mensen die hun leven verloren bij specifiek geweld tegen geloofsgenoten. In Pakistan komt de kerk in Peshawar bij elkaar die in één klap door een bomaanslag bijna honderd gemeenteleden verloor. Deze gemeente blijft samenkomen, wat er ook gebeurt. De overlevenden zaten zelfs de zondag na de aanslag al weer in de kerk. ‘Wat moesten we anders?’, zei de voorganger. Ze kunnen niets anders dan hun toevlucht bij Jezus Christus zoeken.”

Bron: Open Doors

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons