Kerkbezoek blijft dalen

Gereformeerden meest trouw

in Christelijk Nieuws

Het aantal mensen dat geregeld een kerk, moskee of synagoge bezoekt, is in 2012 verder gedaald naar 16 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In 1999 bezocht 23 procent zeker één keer per maand een religieuze dienst.

Toch rekent nog ruim de helft van de volwassen Nederlanders zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering. Ruim een kwart (27 procent) is katholiek, 18 procent protestants.

Gereformeerden en leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zijn de trouwste kerkgangers: zo'n 60 procent kerkt minstens een keer per maand. Een op de zes Nederlanders zegt vorig jaar regelmatig (minstens een keer per maand) een kerk of andere religieuze bijeenkomst te hebben bezocht. Van de islamieten gaat 39 procent regelmatig naar de moskee.

De dalende trend in het kerkbezoek gaat niet op voor niet-westerse allochtonen. Drie van de tien gaan minstens een keer per maand naar een religieuze dienst. Dat zijn er nauwelijks minder dan 15 jaar geleden.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons