"Het zal me jeuken waar Jezus gelopen heeft"

Presentator Kefah Allush over 'Kerstgroeten uit Bethlehem'

in Christelijk Nieuws

Stuur een geboren Palestijn en een EO-coryfee naar Israël en je krijgt spannende televisie. EO-presentatoren Kefah Allush en Andries Knevel gaan in 'Kerstgroeten uit Bethlehem de uitdaging aan.

Kerstgroeten uit Bethlehem is bewust geen televisieserie vol politieke discussies. Wel sturen Kefah en Andries elkaar op onderzoek uit, met als doel meer begrip voor elkaars visie te kweken.
 
Kefah legt uit in Visie: “Als je de discussiereflex – waar goed geïnformeerde mensen als Andries en ik snel inschieten – even uitzet, ontstaat er ruimte voor echte ontmoetingen. Áls er een oplossing is, ligt die daarin. Voor mij bracht deze serie de discussies, de landkaarten en bijbelteksten terug tot menselijke proporties. Zodra er onderlinge relaties ontstaan, overstijgt dat het conflict.”
 
Waar Jeruzalem voor Andries heilig is, is dat voor Kefah niet vanzelfsprekend. “Terwijl je daar loopt, voel je de eeuwen op je neerkijken, maar de Klaagmuur is ook gewoon een muur. Als spullen heilig worden, levert dat gezeur op. Tegelijk zie ik dat God iets bijzonders heeft met die plek, en het ís ook bijzonder dat zo’n klein volk alles heeft overleefd.”
 
Beide EO-presentatoren menen dat christelijke Palestijnen bij veel Nederlandse christenen in de dode hoek zitten. Andries: “Het is goed om hen te bezoeken; ik merkte dat zij daar ook behoefte aan hebben, en theologisch gezien zijn zij onze primaire broeders en zusters. Ik sta geestelijk gezien dichter bij Kefah dan bij mijn Joodse vrienden – dat is even wennen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons