Het verhaal achter de 'Justice Song'

Kopten Egypte onderwerp van 'Jij bent Sterk'

in Christelijk Nieuws

De Kristallnacht tegen de Kopten. Zo werd afgelopen augustus gesproken over de nacht van 14 augustus, waarin zo'n 27 kerken zijn aangevallen. De Nederlandse zanger William Wixley maakt zich sterk voor de Koptische christenen en zingt samen met de Egyptenaar Rando Harvey de 'Justice Song' - in een verwoeste kerk. Wat is het verhaal van deze kerk?

Ook de ooit zo rijk aangeklede koptische Amir Tadroskerk werd totaal verwoest door een brand, die vermoedelijk is aangestoken door aanhangers van de Moslimbroederschap in Egypte. “Toen de aanval begon waren op de eerste verdieping nog vijf kinderen aan het spelen. Ze moesten van zes meter hoogte naar beneden springen om in veiligheid te worden gebracht. Gelukkig zijn er geen doden gevallen,” vertelt priester Benjamin.

“Om de zware kerkdeur open te krijgen, hebben ze een grote metalen stormram gebruikt. Daarna ging het heel snel. Een groep leden van de Moslimbroederschap viel de kerk met veel geweld binnen. Overal in de kerk werden molotovcoctails gegooid, terwijl andere aanvallers naar de tweede verdieping gingen met jerrycans vol benzine. Ook daar werd alles in brand gestoken. Doordat de kerk van binnen helemaal was afgetimmerd met hout, kon het vuur razendsnel om zich heengrijpen. De aanvallers bedreigden de omwonenden van de kerk met geweren. Niemand mocht dichtbij komen.”

Beeld: Danny Grootveld. In de videoclip en op de foto's zie je - naast de Amir Tadroskerk van priester Benjamin - ook beelden van de presbyteriaanse Gad al-Sayedkerk van ds. Ibrahim.


Trap
Priester Benjamin neemt ons mee en wijst op betonresten op de buitenmuur. Daar zat de trap naar de eerste verdieping. Nadat boven de brand was aangestoken, hebben de daders de trap met een stormram tree voor tree weggeslagen, om te voorkomen dat iemand het vuur zou kunnen blussen.

Muurschildering
"Ons geloof zit niet in dit gebouw. Het aanbidden van God kan overal, omdat de heilige Geest in ons is. Het brengt ons als christenen bij elkaar, we leren nog meer dan voorheen om elkaar lief te hebben.”
De woorden van de priester worden treffend geillustreerd door de enige overgebleven afbeelding die nog in deze kerk zichtbaar is. Bovenin de kerk prijkt een muurschildering van Jezus. Temidden van zoveel verwoesting is dat een ontroerend en hoopvol teken.

Tekst: Marco van der Straten. Lees zijn volledige verslag.
Vanavond maakt Mirjam zich sterk voor godsdienstvrijheid in Egypte in Jij bent sterk, 11 december, 20.25 uur op NL2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons