Henk Stoorvogel: Samenleving maakt mannen zwak

"Mannen zijn ten diepste niet gemaakt voor kantoorwerk"

in Geloven

Het is niet de kerk die mannen te soft maakt. Volgens Henk Stoorvogel, voorman van mannenbewewing De 4e Musketier, is het onze samenleving die mannen niet meer uitdaagt. "Het gros van de kerels verdient zijn geld door te zitten, te praten en naar een schermpje te staren."

Stoorvogel is komende zondag te gast bij Andries in de Naardense Vesting. Daar praat hij over zijn leven, zijn bekering en De 4e Musketier. "Het is allemaal ontstaan uit eenzaamheid, een periode waar ik mij als voorganger alleen voelde. Ik preekte, bad voor mensen en deed pastorale gesprekken, maar wie zorgde er voor mij?"

De Zwolse voorganger besloot met enkele van zijn beste vrienden een weekend erop uit te trekken om "gewoon dingen te doen die we leuk vinden: de bergen in, onze fysieke grens opzoeken, elkaar verhalen vertellen bij het kampvuur."

Uit dat ene mannenweekend ontstond een mannenbeweging die nu in acht landen actief is. Duizenden mannen gaan mee op karakterweekenden waar ze zichzelf fysiek uitputten en hun geloof verdiepen.

Henk: "Ik geloof dat mannen ten diepste niet gemaakt zijn voor kantoorwerk: daar sterf je van af. Mannen moeten buiten zijn, fysieke arbeid verrichten en hun grens opzoeken. Omdat dat niet meer gebruikelijk is, moeten ze het kunstmatig opzoeken. Dat is de armoede van onze samenleving."

Zeepkist
Het succes van De 4e Musketier zit hem volgens Stoorvogel in de innerlijke verandering die mannen ervaren als ze hun agenda, telefoon en veilige omgeving achter zich laten. "Het is een blijvende verandering. Ik zie lekenpredikers opstaan: mannen met een boodschap. Ze hebben misschien geen theologie gestudeerd, maar willen van God vertellen. Als ze in de kerk geen ruimte krijgen, pakken ze gewoon een zeepkist." 
 

Henk Stoorvogel is komende zondag 15 november 2013 te gast in Andries, 00.01 uur op Nederland 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons