God werkt door ‘Goudse glazen’

‘Stiekem’ evangeliseren in de Sint-Janskerk

in Mediatips

Deze week in Geloven op 2: Gouda! Op dinsdag ontmoeten we Maurits Tompot, koster van de welbekende Sint-Janskerk. Hij vertelt over zijn inspirerende werk.

De Sint-Janskerk in Gouda is wereldberoemd om haar zogeheten ‘Goudse glazen’, een grote collectie gebrandschilderde ramen. Ze bevatten afbeeldingen uit de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis, waarvan sommigen uit de zestiende eeuw afstammen. Aan de hand van de glazen konden analfabeten alsnog de Bijbelverhalen begrijpen.
 
Evangelisatie
En ook nu bewijzen ze weer hun dienst. Maurits Tompot, koster van de Sint-Janskerk en groot fan van de glazen, gebruikt de ramen om bezoekers meer te vertellen over God en de Bijbel.
 
Elke dag leidt Maurits mensen rond in de kerk. “Stiekem laat ik elke dag het evangelie doorklinken. Het is ook één groot Bijbelverhaal. God had het niet beter kunnen verzinnen. Ooit waren de glazen bedoeld als armenbijbel en dat is het nu weer. Ik had pas nog een school op bezoek: ze weten niets meer van de Bijbel. Ik wil dat mensen als andere mensen de kerk verlaten.”


Het verhaal van Maurits is dinsdag te zien in Geloven op 2. 

Geloven op 2, van maandag t/m donderdag rond 17:00 uur op Nederland 2. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons