"Franse christenen maakten God sympathieker"

Jip Wijngaarden ontmoette God in Frankrijk

in Mediatips

"Ik zag christenen altijd als amateuristisch, dommig en hypocriet. Maar op het Zuid-Franse platteland ontmoette ik christenen die authentiek waren, samen aten, wijn dronken en mij vertelden dat God van mij hield." In Andries vertelt actrice Jip Wijngaarden hoe ze God ontmoette in Frankrijk.

Wijngaarden brak op haar achttiende door in de rol van Anne Frank. In de jaren daarna groeide ze uit tot een steractrice. Maar achter de roem zat een meisje die zichzelf de moeite niet waard vond. "Iedereen wilde mij zijn, maar zelf wilde ik mezelf niet zijn", zo vat actrice en kunstschilder Jip Wijngaarden de periode na haar doorbraak samen.

Het gevolg was dat Jip zich stortte in een leven met uitgaan, drank en drugs. "Ik was bezig mijzelf kapot te maken omdat ik mezelf haatte."

Later verhuisde Wijngaarden naar Zuid-Frankrijk, waar ze tijdelijk ging wonen bij de vader van haar grote liefde, hoewel de relatie tijdelijk stopgezet was. "Hij wilde mij overtuigen dat zijn zoon een goede partij voor mij was en ook dat God bestond."

Gods stem
Uiteindelijk was het Parijs waar Jip God ontmoette. "Ik was in de hal van de Sorbonne toen God tegen mij sprak. Niet letterlijk: zijn stem klonk in mijn borst. Hij zei: Wijngaarden, hou nu eens even je kop. Nu is het Mijn beurt. Nu even zitten en luisteren."

"Ik begon te huilen en toen ik daar op de grond zat in een donker hoekje zag ik een beeld van Jezus. Het was een spiritueel, mystiek moment voor mij. Ik werd opnieuw geboren. Mijn ogen werden geopend."

Jip Wijngaarden is zondagavond 22 december 2013 te gast bij Andries, 00:10 uur, Nederland 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons