Egypte: Kerk verbrand, Jezus bleef

Kopten Egypte onderwerp van 'Jij bent Sterk'

De Amir Tadroskerk werd totaal verwoest door een brand, die vermoedelijk is aangestoken door aanhangers van de Moslimbroederschap in Egypte. Maar daarmee verdween het geloof niet. En ook Jezus bleef: de enige afbeelding die de brand overleefde was van een zegenende Jezus.

Een duif fladdert door het open dak naar binnen, terwijl in het vroege ochtendlicht stof naar beneden dwarrelt. De grond ligt bezaaid met brokstukken, verwrongen staal hangt doelloos aan het plafond. De ooit zo rijk aangeklede koptische Amir Tadroskerk is ook ten prooi gevallen aan de gewelddadigheden van 14 augustus. Deze kerk is totaal verwoest.

Jerrycans
“Toen de aanval begon waren op de eerste verdieping nog vijf kinderen aan het spelen. Ze moesten van zes meter hoogte naar beneden springen om in veiligheid te worden gebracht. Gelukkig zijn er geen doden gevallen,” vertelt priester Benjamin. “Om de zware kerkdeur open te krijgen, hebben ze een grote metalen stormram gebruikt. Daarna ging het heel snel. Een groep leden van de Moslimbroederschap viel de kerk met veel geweld binnen. Overal in de kerk werden molotovcoctails gegooid, terwijl andere aanvallers naar de tweede verdieping gingen met jerrycans vol benzine. Ook daar werd alles in brand gestoken. Doordat de kerk van binnen helemaal was afgetimmerd met hout, kon het vuur razendsnel om zich heengrijpen. De aanvallers bedreigden de omwonenden van de kerk met geweren. Niemand mocht dichtbij komen.”

Trap
De Amir Tadroskerk geldt als de belangrijkste koptische kerk van de regio El Minya, zo’n 250 kilometer onder Caïro. “We waren bezig met voorbereidingen voor de viering van het 100-jarige bestaan van deze kerk. Nu is alles verwoest. Voordat de brand werd gesticht hebben de aanvallers eerst nog waardevolle spullen uit de kerk gehaald. Kom, ik wil iets laten zien.” Hij neemt ons mee en wijst op betonresten op de buitenmuur. Daar zat de trap naar de eerste verdieping. Nadat boven de brand was aangestoken, hebben de daders de trap met een stormram tree voor tree weggeslagen, om te voorkomen dat iemand het vuur zou kunnen blussen.

Gebedsbijeenkomst
Er kwam geen hulp. “Het leger of de politie probeerde ons niet eens te helpen. Ach, het is ook niet zo gek, omdat op de leidinggevende posities aanhangers van president Morsi (van de Moslimbroederschap, red) zaten.” Ondanks het enorme geweld tegen de christenen van de afgelopen tijd, vertelt …. dat ze niet bang zijn. Op de eerste gebedsbijeenkomst, twee dagen na de aanval, kwamen zoveel mensen af, dat ze de groep in delen hebben moeten splitsen. Het pleintje naast de kerk puilde uit. “Het geweld geeft ons geloof alleen maar meer waarde. De vervolging van christenen is van alle tijden."

Muurschildering
We houden van de mensen die dit hebben gedaan. We geloven dat Jezus ons leert te houden van mensen die ons haten. Ons geloof zit niet in dit gebouw. Het aanbidden van God kan overal, omdat de heilige Geest in ons is. Het brengt ons als christenen bij elkaar, we leren nog meer dan voorheen om elkaar lief te hebben.”
De woorden van de priester worden treffend geillustreerd door de enige overgebleven afbeelding die nog in deze kerk zichtbaar is. Bovenin de kerk prijkt een muurschildering van Jezus. Temidden van zoveel verwoesting is dat een ontroerend en hoopvol teken.


Tekst: Marco van der Straten

Beeld: Danny Grootveld. Op de foto's zijn - naast de Amir Tadroskerk van priester Benjamin - ook beelden van de kerk van ds. Ibrahim te zien.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons