Eerste protestantse pioniersplek nieuwe stijl van start

in Christelijk Nieuws

Vrijdag gaat in Almere de eerste protestantse pioniersplek in Nederland van start. Het doel van dit project is dat er een vernieuwende en zelfstandige vorm van kerkzijn ontstaat.

Het project is een samenwerking tussen de Protestantse Kerk Nederland (PKN) en 'De Schone Poort', een protestantse gemeente in Almere die nog in wording is.

Initiatiefnemer ds. Pieter ter Veen verwoordt de achterliggende gedachte als volgt: "Er bleek in de wijk helemaal geen kerk te zijn en er zijn ook geen plannen om er één te gaan bouwen. Het is een wijk met bovengemiddeld veel financiële stress, huiselijk geweld en echtscheidingen. In die situaties willen we er zijn voor de mensen in de wijk." ''De Schone Poort' biedt nu al een kerkcafé, een labyrint, een luisterend oor en meer.
 
Op dit moment staan zo'n veertien pioniersplekken-nieuwe-stijl op het punt van beginnen. Uiteindelijk doel van deze pioniersplekken is volgens de PKN dat er een vernieuwende en zelfstandige vorm van kerkzijn ontstaat, die aansluit bij de veranderende cultuur en allereerst gericht is op mensen die het evangelie niet kennen en niet (meer) betrokken zijn bij een bestaande kerk.
 
Pioniersplekken zijn er volgens de PKN niet alleen om zelf op een vernieuwende manier iets te betekenen voor nieuwe mensen, maar ook om bij te dragen aan de vernieuwing van bestaande gemeenten. Daarom worden eerst en vooral die pioniersplekken van de grond getild die door één of meer lokale protestantse gemeenten gesteund worden.
 
Voor eind 2016 wil de Protestantse Kerk honderd van deze pioniersplekken realiseren, in lijn met de visienota van de Protestantse Kerk 'De hartslag van het leven'.

Voor meer informatie zie De Schonepoort.
 
Bron: PKN

 
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons