Driekwart hoogleraren: geen conflict geloof en wetenschap

ForumC onderzoekt relatie geloof en wetenschap

in Geloven

Driekwart van de Nederlandse hoogleraren vindt dat er geen sprake is van een conflict tussen geloof en wetenschap. Dat blijkt uit een onderzoek van ForumC, een platform voor debat over geloof en wetenschap.

Aan het onderzoek werkten ruim 1300 hoogleraren mee. Een meerderheid (48%) vindt dat het theïsme meerwaarde heeft; dat het de moraal beschermt, mensen samenbrengt en betekenis geeft aan het leven. Op de vraag of het theïsme inzicht biedt in wetenschappelijk onbeantwoorde vraagstukken, reageert 79% weliswaar ontkennend.
 
De relatie tussen wetenschap en theïsme wordt door een kwart van de respondenten ervaren als een conflict. De overige driekwart is verdeeld: de meerderheid (37%) ervaart de relatie als met een bepaalde spanning, 28% ziet de relatie als neutraal en 11% spreekt van een harmonie.
 
Mythe
ForumC-directeur Cors Visser is blij met deze resultaten, meldt het RD. Ze verrassen hem echter niet. "Dat er per definitie een conflict bestaat tussen geloof en wetenschap is gewoon een mythe, daar moeten we van af. Binnen de wetenschap is dat geen vreemd geluid, maar in de samenleving leeft deze mythe helaas nog.”

Bron: Onderzoeksrapport ForumC

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons