Dodelijke kerst in Irak na aanslagen

In totaal 35 doden door aanslagen met kerst

in Christelijk Nieuws

Veel christenen in Irak vieren kerst noodgedwongen achter betonnen muren en prikkeldraad. Toch wisten militanten woensdag aanslagen te plegen op de religieuze minderheid, met zeker 34 doden en meer dan 50 gewonden tot gevolg.

Een zware aanslag was bij een kerk waar een kerstviering was. De gelovigen kwamen net uit het gebouw in Bagdad toen de autobom ontplofte, met 24 slachtoffers, meest christenen, tot gevolg.

Twee andere bommen gingen af op een drukke markt in het christelijke district Douria van de Iraakse hoofdstad. Daarbij kwamen nog eens 10 mensen om

Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. Militanten van terreurorganisatie al-Qaeda pleegden in het verleden vaker aanslagen op christenen. In 2010 kwamen tientallen mensen om bij een aanval op een kerk.

Dinsdag konden christenen in Irak voor de eerste keer sinds 2003 kerstavond met een dienst vieren. De veiligheidsmaatregelen waren enorm. De katholieke kerk Mar Yousif Syriac in Bagdad leek op een fort en was omringd met betonblokken en prikkeldraad. Militairen hielden de wacht, doorzochten auto's en fouilleerden bezoekers.

Veel christenen in Irak zijn op de vlucht geslagen voor het aanhoudende geweld tegen hen. Het land telde ooit 1,5 miljoen christenen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons