BLOG | Sinterklaas maakt duidelijk hoe God ons ziet

Johan Snel ziet christelijke waarden in Sinterklaasfeest

in Christelijk Nieuws

Veel is er te doen over Zwarte Piet die ons pijnlijk herinnert aan de tijd van de slavernij. Maar aan Sint zelf kleeft ook een heel verhaal.

De goedheiligman, in zijn tijd beter bekend als Nicolaas, leefde 1700 jaar geleden immers in Turkije. Zijn naam was typisch voor zijn geboortestreek en hij zou er levenslang wonen en als bisschop werken. In de regionale hoofdstad, Myra.
Trouwens ook Paulus, terecht aangezien voor de voornaamste verbreider van het christendom, kwam uit Turkije. Beiden stamden uit de kustgebieden aan de Middellandse Zee waar je tegenwoordig vooral veel toeristen tegenkomt. In Myra staat nog altijd de basiliek van bisschop Nicolaas en zelfs zijn sarcofaag kun je er bekijken.
Later werd hij de speciale beschermheilige van minder hooggeachte categorieën mensen, van dieven tot piraten, prostituees en zeelui. In oude havens vind je altijd nog wel een Sint-Nicolaaskerk waar speciaal zij zijn bescherming kwamen zoeken.

Bomans
Tegenwoordig kennen we hem vooral als kindervriend. Verschillende Europese landen vieren een variant van het sinterklaasfeest. In die betekenis - afgeleid van zijn Nederlandse naam - kennen we hem zelfs als de Amerikaanse kerstman Santa Claus.
Al eeuwenlang vieren we zijn feest rond 6 december. Dat was niet Nicolaas’ verjaardag, zoals je zou denken, maar zijn sterfdag. In zijn tijd vierden mensen de sterfdag als het moment waarop een christen ‘opnieuw geboren’ werd, als het begin van een nieuw leven. Onbewust vieren wij dit nog altijd mee.
Bij ons is het vergeten hoekje van de theologie van sinterklaas het best ingevuld door Godfried Bomans. In tal van vertellingen kwam hij te spreken over de bisschop van Myra, en niemand heeft de betekenis van het kinderlijk geloof in de goedheiligman ooit beter vertolkt dan hij.

Radicaal
Intussen wordt de Sint soms van lelijke dingen beschuldigd. Dat hij een slavendrijver zou zijn, of dat hij alleen de kooplust dient. En heeft al die folklore en commercie nog wel iets van doen met het christelijk geloof?
Toch wel. Bomans zou ons ongetwijfeld uitleggen dat Nicolaas misschien geen grote theoloog is, maar dat hij als mensenvriend zondermeer kan concurreren met de paus.
Je kunt de Sint ook zien als de Franciscus van alle tijden. Een heilige die radicaal kiest voor de armen en geminachten, en bij ons de kinderen. De kunst is, zijn feest zo te vieren dat ook bij ons de rollen worden omgedraaid. Dat hij ons speels eraan herinnert hoe God ons ziet. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons