BLOG | Kunst in de kerk

“Gods verhaal vertellen met creativiteit die je Maker in je heeft gelegd”

in Christelijk Nieuws

Op mijn bureau staan twee schilderijen. Ze zijn gemaakt in één van onze jongerendiensten: ‘De Open Up’. In deze diensten zoeken we naar verschillende vormen van aanbidding. Wat ons betreft is schilderen daar één van. Andere vormen die we al langs hebben laten komen waren bijvoorbeeld dans, een saxofoonimprovisatie of twee dichters die live een gedicht schreven.

Voor sommige kerken is dit revolutionair. Zeker die keer dat we een graffitiartiest aan het werk hadden. Toegegeven, dat was niet de meest handige optie in een dienst waar het ook om stilte en rust gaat. Zo’n artiest die met spuitbussen schudt en klikt, en je raakt half bedwelmd door de gassen die vrijkomen. Bovendien maak je je zorgen om de veiligheid, omdat er ook verschillende kaarsen branden. Maar ach… al doende leert men.

Het signaal blijft staan: je kunt God eren met je talenten. Je kunt Gods verhaal vertellen door de creativiteit die je maker in je heeft gelegd. Daar willen we ruimte voor maken in een kerkdienst. Het kerstverhaal beluisteren door een saxofoon is een heel nieuwe ervaring, maar heeft het vermogen om op een veel ander niveau in te steken dan woorden alleen.

Vergeten groep
Het format voor deze diensten is trouwens speciaal ontwikkeld met de 18+’ers uit onze gemeente. Een vergeten groep in veel kerken. Gek eigenlijk. Sta me even een klein zijpaadje toe. De meeste kerken investeren enorm veel tijd (en vaak iets minder geld) in het kinder- en tienerwerk, maar zodra jongeren achttien worden, lijken ze keihard in een gat te donderen. Geen onderwijs meer, geen groepswerk, vaak nog niet in het zicht van pastorale zorg, los van ouders en voor het eerst op eigen benen in een vreemde plaats. En de kerk…? Die is foetsie.

Een format, ontwikkeld dus voor die vergeten groep; de 18+’ers. De UP van deze Open UP-diensten staat voor ‘Unplugged’ en ‘Puur’. We willen juist met deze groep teruggaan naar de kern. Dat doen we inhoudelijk in de thema’s die we bespreken, maar ook in de manier waarop we de dienst aankleden. Alles is wat dat betreft op elkaar afgestemd. Het format is unplugged en puur. De muziek, de sfeer, de inhoud, de geur, de spreker, de kunstvorm.

Format
Inmiddels hebben we al vaker de vraag gekregen of we ‘even’ het format kunnen opsturen, omdat ze ook ‘iets’ voor deze groep willen doen. ‘Dan kunnen we het ook in onze kerk implementeren.’ Ik stuur dan met alle liefde een draaiboek op, maar vertel er dan ook gelijk maar bij dat het zo niet werkt.

Dit format is geboren in gesprek met onze 18+’ers. Dit is hun verhaal. Hun dienst. Hun verlangen. Kom gerust eens kijken, maar ga vooral zelf het proces aan.

Het mooiste vind ik stiekem nog wel dat het de favoriete dienst is van een aantal ouderen in onze gemeente.


Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons