BLOG | Ik ben de volgende Nelson Mandela

Blogger Antonie Fountain over mensenrechten

“Ik ben de volgende Nelson Mandela”, aldus rapper Kanye West dit weekend.

Toen ik het artikel beter bekeek, besefte ik dat het ging om een satirische site. Kanye zei dit dus niet écht. Maar het stuk was realistisch genoeg om heel veel reacties, ook op social media, te genereren. De mensen vielen over zich heen om hun afkeer voor deze uitspraken te tonen. Zelf trapte ik er in eerste instantie ook in.

Bij het overlijden van zó’n iconisch persoon als Mandela, zou het ook geen pas hebben. Jezelf met zo’n held vergelijken, zeker hier in Nederland zouden we niet dúrven. Ook bij zijn herdenkingsdienst een paar dagen geleden struikelden wereldleiders over elkaar heen om één boodschap te vertellen: ‘ik zal nooit zo zijn als hij’.

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Het heeft geen zin om zijn hele levensverhaal hier op te schrijven, maar wellicht is een vogelvlucht geen overbodige luxe. Opgegroeid in het koningshuis van een Afrikaanse stam, begon Madiba - zoals hij liefkozend ook wel genoemd wordt - als advocaat via vreedzaam protest zich in te zetten tegen apartheid. Toen dat niet bleek te werken begon hij burgerlijke ongehoorzaamheid toe te passen en bevorderen. Een slachtpartij van de politie tegen gekleurde Zuid Afrikanen in Sharpeville deed hem besluiten dat burgerlijke ongehoorzaamheid ook niet voldoende was. Een paar jaar later werd hij gearresteerd.

Grootsheid
Toch begon dit idee de laatste dagen bij me te schuren. Als je Mandela’s woorden zelf er bij pakt, dan zouden we eigenlijk met zijn allen juist het tegenovergestelde moeten horen. Het lijkt alsof al zijn woorden die ons inspireerden juist gingen over zijn geloof in andere mensen, niet in hemzelf. Hij zei ooit “Soms is het aan een hele generatie om groots te zijn. Jullie kunnen die grootse generatie zijn. Laat jullie grootsheid daarom bloeien.”

Ik kan me voorstellen dat hij bijna met verdriet zijn herdenkingsdienst zou hebben aanschouwd. Vijfennegentig jaar is hij bezig om anderen te inspireren, en wat nemen we mee? “Zo zullen wij nooit kunnen zijn”.

Schuren
Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer dat begint te schuren. Wat weerhoudt ons ervan om op te staan tegen het onrecht om ons heen. Het onrecht dichtbij. Zoals de hoeveelheid eenzame ouderen in onze wijken. Of de tienduizenden mensen die hier zonder papieren zijn, maar niet terug kunnen. En die van onze overheid geen recht op bestaan hebben. Of het onrecht ver weg. Zoals de armoede in productieketens van onze kleding, ons eten, en onze elektronische speeltjes.

Mens
Volgens mij kunnen wij daar allemaal ons steentje aan bijdragen. Daar hebben we allemaal een rol in te spelen. Als we luisteren naar de leiders in een stadium in Johannesberg eerder deze week, dan nemen we de makkelijke uitvlucht. Dan vergeten we dat Mandela, net als jij en ik, ook maar een mens was. Maar wel een mens die besloot wat in zijn mensenleven te doen. En dat zouden jij en ik ook kunnen doen. Dus laat ik op deze winterdag eens een zeer on-Nederlandse uitspraak doen, zonder enige vleug van sarcasme of satire..

Ik ben de volgende Nelson Mandela. Jij hopelijk ook.

 

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons