BLOG | "Geloof is mijn diepste drijfveer"

Gehandicaptenwerkster Helewise Ligtenbarg in Geloven op 2

in Mediatips

Helewise Ligtenbarg werkt voor terminale ouderen. Maar hier blijft het niet bij: in haar vrije tijd vangt ze geestelijk gehandicapte kinderen op. De diepste drijfveer van Helewise is haar geloof in God. Elke dag probeert ze te gaan voor ‘Zijn glimlach’. Lees haar inspirerende blog die ze speciaal schreef voor Geloven op 2.

“Verrassend om mee te mogen werken aan dit programma! Ik hoefde niet lang te twijfelen, omdat ik het een goed gemaakt programma vind. Het past goed in dit tijdsbeeld en onze ‘snelle’ maatschappij. Kleine portretjes en bijzondere plekjes van pareltjes, maar ook van gewone mensen. Leuk om je eigen stad eens door de ogen van anderen te zien. Ik heb het contact met alle medewerkers als erg prettig ervaren, open en integere mensen!
 
De reden om mee te doen was vooral dat ik zo’n gewoon verhaal te vertellen heb, maar dat naar mijn idee wel herkenbaar voor velen. Mijn werk met ouderen in hun laatste levensfase, veelal mensen die lijden aan dementie, is heel belangrijk voor mij. De keuze voor dit werk heb ik niet zozeer als roeping ervaren destijds, maar ik ervaar het inmiddels meer als mijn bestemming. Drieëntwintig jaar geleden ben ik begonnen in de zorg voor mensen met een lichamelijke en /of verstandelijke beperking, een fantastische doelgroep waar ik echt van genoten heb en erg veel heb geleerd en waar ik geweldige collega’s ben tegen gekomen. Daarnaast werkte ik destijds in de vrijwillige terminale thuiszorg.
 
Ongeveer acht jaar geleden heb dit omgedraaid en ben ik in aanraking gekomen met een stichting die de link legt tussen kinderen met een beperking met diverse hulpvragen en vrijwilligers. Dit heeft mijn man en mij al veel goeds gebracht! En het zorgt ook nu weer voor een goede balans in mijn dagelijks leven. Aan de ene kant het jonge leven dat nog helemaal open is en in ontwikkeling is, gericht op de toekomst. Aan de andere kant de eindigheid van het leven, soms met pijn en lijden, maar ook met aanvaarden, verwerken, acceptatie. Beiden halen het beste in mij naar boven en vragen mijn uiterste creativiteit! Humor is een belangrijk hulpmiddel en beloning tegelijk daarbij.
 
Mijn diepste drijfveer bij alles is mijn geloof in God. Ik heb ervaren dat Hij goed is. Soms ontdek ik pas veel later waarom Hij de dingen zo heeft laten gebeuren, vooral bij verdriet. Hierdoor heb ik ook op hem leren vertrouwen en weet ik dat uit iets slechts altijd iets goeds kan ontstaan, ook al wordt dit soms pas veel later duidelijk. Ik ben dankbaar voor dit vertrouwen.
 
Als laatste wil ik graag een paar regels delen uit een lied van Hanna Lam die een inspiratie vormen in mijn dagelijks leven.
 
Geef ons Uw geestdrift, vuur ons aan! Leg zo Uw glimlach over ons bestaan.

Ik probeer elke dag te gaan voor die Glimlach!”
 
 
Helewise Ligtenbarg

 

Bekijk het verhaal van Helewise donderdag in Geloven op 2, deze week vanuit Zutphen.

Geloven op 2, elke week van maandag t/m donderdag rond de klok van 17:00 uur op NL2. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons