Bloedige kerst Centraal Afrika

Tientallen doden door rellen tussen moslims en christenen

in Christelijk Nieuws

Zeker 44 inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn woensdag en donderdag omgekomen bij hevige interreligieuze gevechten in Bangui, de hoofdstad van het door een burgeroorlog verscheurde land.

Minstens 50 mensen raakten gewond. Ook kwamen zes militairen uit Tsjaad om in gevechten met milities. Dat hebben woordvoerders van de missie van de Afrikaanse Unie en het Internationale Rode Kruis donderdag laten weten.

De Tsjadiërs werden door de zogeheten antibalakamilities aangevallen in de wijk Gabongo in de buurt van het vliegveld van de hoofdstad. Vijf kwamen woensdag om, de zesde overleed donderdag in het ziekenhuis.

Donderdagavond is het weer relatief rustig in de stad. Georgios Georgantas, topman van het Rode Kruis, vreest dat de tot nu toe gevonden lichamen slechts een fractie zijn van het totale aantal doden in Bangui. Zijn team heeft namelijk nog niet overal in de stad kunnen inventariseren. ,,Er was sprake van extreem veel geweld. We hebben informatie over meer lichamen in delen van de stad waar we nog niet naartoe konden omdat het geweld daar zo zwaar was.''

Veel inwoners van Gabongo zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. Het geweld is inmiddels geluwd. Franse militairen hebben posities ingenomen op de belangrijkste wegen naar het vliegveld en in de door geweld geplaagde wijken in de buurt. Af en toe zijn nog schoten te horen.

De antibalakamilities bestaan voornamelijk uit christenen. Zij hebben de wapens opgenomen tegen de moslimrebellen van Séléka, die in maart president François Bozizé afzetten.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons