2013 | Eva, de hulpengel

Ds. Arie van der Veer blikt terug op indrukwekkende ontmoeting in 2013

Dominee Arie van der Veer had er nog nooit van gehoord. Maar voor kinderen met kanker is het een begrip: de kanjerketting. Amy, het zusje van Eva, laat de ketting aan Arie zien. Een indrukwekkend moment.

“De kanjerketting van Eva is behoorlijk lang”, legt Van der Veer uit. “Ik denk wel anderhalve meter. De meeste zieke kinderen hebben de ketting aan de paal hangen waar ook de infusen ook aan hangen. Het is een feestelijk gezicht. De ketting heeft grote kralen van allerlei vormen en in allerlei kleuren. Sommige kralen hebben zelfs een gezichtje.
 
Neem bijvoorbeeld Chemo Kasper. Hij is een van de weinige kralen met een gezicht. Eva kreeg hem toen zij begon aan de eerste chemokuur. En omdat ze na een paar maanden weer aan zo’n kuur begon kreeg ze er toen weer een, en weer een..
 
Zo zijn er kralen voor een bestraling,  voor prikken, voor een scan, een riggenprik, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care en nog veel meer. Als je de ketting goed bekijkt, dan kun je precies vertellen wat er met Eva is gebeurd. En dat heeft Eva natuurlijk ook gedaan. Als er mensen op bezoek mochten komen, kon ze het precies uitleggen.”
 
Gods kind
“Aan het eind van de ketting van Eva zitten twee bijzondere kralen. Amy heeft het me precies uitgelegd. Op de ene kraal staat ‘Gods child’. Die kraal kreeg Eva toen ze de ziekenzalving kreeg. Ze kreeg die van haar dominee en een mevrouw die heel veel voor Eva gebeden heeft. Amy wist niet precies waarom en wanneer dat gebeurd is. Ik begrijp het wel een beetje. Ook in onze kerk laten steeds meer zieke mensen zich zalven. Ze vragen daarom, omdat dat in de Bijbel staat. Toen deden ze dat ook.
 
Ik weet niet wat Eva toen gezegd heeft. Ik ben het vergeten te vragen. Maar ik begreep van de moeder van Eva dat ze er allemaal heel blij mee waren. Moeder Mirjam had nog een paar van die kralen met ‘Gods child’. Ze heeft ze er allemaal tussen gedaan. Want Eva was Gods kind. Heel bewust en vol vertrouwen. Ondanks de immense strijd die zij moest voeren.”
 
Vlinder
“Je begrijpt het zeker wel, dat Eva niet meer hier op aarde is. Anders had ik het natuurlijk aan haar zelf gevraagd. Zeker over de allerlaatste kraal: de vlinder.
‘Wat betekent die’, vroeg ik aan Amy. Amy vertelde dat je die kraal krijgt ‘als je dood gaat’.
 
Op de grafsteen van Eva zit ook een vlinder. Toen ik die zag, moest ik denken aan de hemel, waar zij nu is. Zijn wij allemaal hier op aarde eigenlijk geen rupsen? We weten zo weinig en denken dat heel de wereld groen is, totdat je bij God komt en ontdekt dat de wereld vol kleur is.
 
Op het graf van Eva staat nog meer te lezen. Er staat: ‘Jezus leeft x x x Eva’. Dat heeft ze zelf getekend en gezegd. Toen Eva hoorde dat ze niet meer beter kon worden, wilde ze direct naar huis. Eigenlijk is ze een paar dagen daarna al overleden. Voor die tijd heeft ze veel van haar spulletjes weggegeven aan haar broer en zus, en aan haar vriendinnen.
 
Eva was niet bang om te sterven. Ze vond het wel een beetje moeilijk om in de hemel allemaal oude mensen tegen te komen. ‘Ik vraag aan de Here God of ik zijn hulpengel mag worden’, zei ze. Voor mij was Eva bij deze opname eigenlijk al de hulpengel die zij wilde worden.”
 
Welk EO-fragment uit 2013 heeft veel indruk op jou gemaakt? Deel ‘em hier!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons