"We gaan morgen naar een plek met veel verdriet"

Carla van Weelie verblijft op de Filipijnen voor EO-Metterdaad

in Mediatips

Na onze hectische dag gister, hebben we vandaag weer een regeldag. Regisseur Victor en cameraman Stephan zijn een halve dag op pad geweest, op zoek naar een kabeltje om de camerabeelden op de laptop te krijgen. Ikzelf ben de hele dag bezig geweest met regelwerk voor morgen.

We willen graag oversteken naar het eiland waar Tacloban ligt. De plek met de twee rampen, ‘tyfoon’ en ‘zunami’, zoals ze hier zeggen. Vliegtuigen gaan er niet naartoe, alleen militaire hulpvluchten. Boten varen wel, maar iedereen waarschuwt ons dat je er dagen over doet om weer terug te komen. Achter in de giga-rij aansluiten.
 
Gister hebben we een echtpaar die in Tacloban woonden ontmoet. Ze zijn na een week gevlucht. "Onhoudbaar, onleefbaar, gevaarlijk." Dat maakt ons voorzichtig. We besluiten dat we alleen met een hulporganisatie of met een goede lokale bewoner gaan.
 
Medair... Lukt niet. OM.. lukt niet. World Vision concentreert zich op het eiland waar we ons nu nog bevinden. ICCO zit op weer een ander eiland. Save the children... Lukt niet. MAF… Geen contact. Ik ben wel onder de indruk van onze Metterdaad-partners die hier allemaal aan het werk zijn. Maar wij komen helaas geen stap verder. 
 
Ondertussen monteert Victor een filmpje voor Geloven op 2 aanstaande maandag. Die moet vandaag gestuurd worden. Stel dat we namelijk wel gaan, dan zal daar zeker geen internet zijn.
 
Dan - als grote gebedsverhoring - krijgen we contact met de zus van Christine, de vrouw die we gisteravond ontmoet hebben. Een zuster in de Heer, blijkt al gauw. Als wij de boot nemen zullen zij en haar man ons ophalen. Zij zorgen voor een auto met benzine en gaan ons helpen. De dominee van de kerk zal een slaapplaats voor ons regelen. En zo bedenk ik me dat over de hele wereld broeders en zusters zitten die meteen elkaars taal spreken. Zij voelen zich gezegend dat wij komen. Wij dat zij ons helpen. God is groot. 
 
Wij gaan morgen naar een plek met veel verdriet. Een plek zonder internet, dus een paar dagen geen blog. We hopen maandag hier weer terug te zijn. Gelukkig weten we zeker dat God erbij is. 
 
Ondertussen horen we dat u al ruimhartig geeft voor de slachtoffers hier op de Filipijnen. Namens hen heel erg veel dank!


Na de tyfoon Haiyan vertrokken Carla van Weelie en haar team voor Metterdaad naar de Filipijnen. Met Medewerkers van Operatie Mobilisatie gaan ze naar het getroffen noorden van het eiland.  

Het verslag was gister (donderdag 14 november) te zien in Geloven op 2. Komende maandag wordt een nieuwe update verwacht bij Geloven op 2, om 16.35 uur op Nederland 2. 

+ Klik hier om te doneren voor noodhulp. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons