Wat Lex Immers mij leert over de kerk

Jan Wolsheimer vergelijkt 'vastgelopen voorgangers' met de Feyenoord-speler

in Christelijk Nieuws

Naar aanleiding van een artikel in het Nederlands Dagblad van zaterdag 23 november, blogt Jan Wolsheimer op zijn site eeuwigheid.nl over 'vastgelopen' voorgangers. Veel problemen ontstaan door kritiek van omstanders. Volgens Wolsheimer kun je dan een belangrijke les leren van Lex Immers. ,,Het Nederlands Dagblad besteedt vandaag veel aandacht aan “vastgelopen predikanten” – een pijnlijk onderwerp. Jammer genoeg bespreekt Gerard ter Horst slechts de situatie in vier kerken uit de Protestantse traditie, ik vermoed omdat daar keurige cijfers van zijn. In de evangelische wereld is het vastlopen van voorgangers in gemeenten ook een groot probleem. Maar omdat de rechtspositie van deze werkers in vergelijking met de vier besproken kerkgenootschappen praktisch ontbreekt, is de impact bij mijn directe collega’s daardoor vaak nóg groter.''

"Het Nederlands Dagblad besteedt vandaag (zaterdag) veel aandacht aan “vastgelopen predikanten” – een pijnlijk onderwerp. Jammer genoeg bespreekt Gerard ter Horst slechts de situatie in vier kerken uit de Protestantse traditie, ik vermoed omdat daar keurige cijfers van zijn. In de evangelische wereld is het vastlopen van voorgangers in gemeenten ook een groot probleem. Maar omdat de rechtspositie van deze werkers in vergelijking met de vier besproken kerkgenootschappen praktisch ontbreekt, is de impact bij mijn directe collega’s daardoor vaak nóg groter.''

Jan Wolsheimer is zelf voorganger van CAMA Parousia Woerden, een evangelische gemeente die zijn oorsprong heeft in de Christian & Missionary Alliance en die sinds 1996 onderdeel uitmaakt van het ABC kerkgenootschap. In de blog op zijn site eeuwigheid.nl vergelijkt hij de Feyenoord-speler Lex Immers met zijn eigen rol in de gemeente. Hij leert vooral van Immers hoe hij omgaat met kritiek:

"Ik ben geen fan van het spel van Lex Immers, middenvelder bij Feyenoord. Hij werkt keihard maar komt in de afronding vaak niet tot scoren. Als fan van de Rotterdamse club frustreert me dat. Laatst zag ik een interview met Lex waarin hem op de man af gevraagd werd hoe hij met die kritiek omging. Immers antwoordde open en vertelde dat hij altijd voor 100% speelt en dat hij weinig kan met kritiek van mensen die niet met hem in het veld staan. Beschaamd sloeg ik de ogen neer, heel even was ík Lex Immers. Hard werken, inzet, transparantie en soms toch kritiek. Hoe eerlijk is dat? Kortgeleden was ik in de Kuip bij de helaas verloren wedstrijd tegen FC Twente. Ik kon de wedstrijd anders volgen dan vanuit huis waar ik aangewezen ben op het door de regiekamer gekozen camerastandpunt. Nu viel me op dat Immers inderdaad kansen mistte, maar tegelijkertijd de spil was waar het hele team om draaide. Het gevolg van deze twee waarnemingen? Ik slik de kritiek op Lex Immers voortaan in. Ik heb hem een heel klein beetje leren kennen waardoor ik anders naar hem ga kijken. Lex is geen dansende Suarez maar een waardevolle kracht in het elftal van Feyenoord. Ik heb respect gekregen voor deze bikkelharde werker.

Zo is het in de kerk ook. Als we elkaar werkelijk leren kennen, zullen we milder en vergevingsgezind naar elkaar zijn. We beseffen dat onze reacties soms rechtstreeks voortkomen uit onze biografie maar dat ons hart onmiskenbaar verbonden is aan de Koning. Weg met de distantie, hallo vriendschap.''


Lees ook de rest van de blog 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons