"Waarom bestaat er zulk geweld in Uw schepping?"

Carla van Weelie verblijft op de Filipijnen voor EO-Metterdaad

in Mediatips

Vrij snel na de berichten over de omvang van de ramp op de Filipijnen, zondagavond, beginnen we te sms'en. "Kun je morgen vliegen?" vraagt mijn baas. Een snelle blik in mijn agenda is genoeg. Een aantal afspraken zijn lastig, maar afzeggen is goed uit te leggen dit keer.

Mijn koffer pakken is routine geworden, maar toch moet ik anders te werk gaan nu. Ik moet zeker weten dat mijn zaklamp het doet, geen electra. Ik moet regenkleding mee, meer noodrantsoen, meer desinfecteergel, vuilnisbakzakken, je weet nooit waar je lang moet zitten. Mijn man gaat alvast slapen. Nadat ik al mijn afspraken heb afgemaild kruip ik er om twee uur naast. Veel slapen zit er niet in... 
 
Na een lange reis, zonder slapen en tussen twee onbekende mannen in gepropt, komen we om 11.30 uur aan in Cebu. Hulpverlener Sally van Operatie Mobilisatie staat klaar met een pizza, onze lunch in de auto. Met koffers en al, zonder omkleden of bijkomen gaan we met de auto naar het noorden van het eiland.
 
Al na een uur begint het beeld te veranderen. Afgeknapte bomen, huizen zonder daken. Het wordt steeds erger. Alle bomen om. Alle huizen zijn zwaar beschadigd of helemaal weg. Kinderen langs de kant van de weg met bordjes: HELP en WE NEED FOOD AND WATER. Wat een verdriet, wat een wanhopige situatie. God waarom bestaat er zulk geweld in uw schepping? Hoe kunnen deze mensen er ooit weer bovenop komen?
 
Ik spreek Charlotte, een moeder met 7 kinderen. Ze laat me haar bamboe bed zien, waar ze onder geschuild heeft. Het hele huis eromheen is weggeslagen. "God, zorg voor ons", heeft ze gebeden. "God, alstublieft zorg voor mijn kinderen. Als het huis stuk gaat dan kunnen we wel verder leven. Zonder kinderen niet."
 
Het hele gezin heeft het overleefd. Nu vertrouwt ze God ook dat Hij voor hen zal zorgen. En ik denk: nu kijkt God onze kant uit, hoe wij trouw gaan zijn in Zijn Liefde uitdelen aan deze mensen in nood. 

 

Na de tyfoon Haiyan vertrokken Carla van Weelie en haar team voor Metterdaad naar de Filipijnen. Met Medewerkers van Operatie Mobilisatie gaan ze naar het getroffen noorden van het eiland.  

Het verslag is donderdag te zien in Geloven op 2. Vanaf 17:05 uur op Nederland 2.

+ Klik hier om te doneren voor noodhulp. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons