'Vijf redenen waarom ik geen christen meer wil zijn'

Herman Wegter over geloof & christen-zijn

in Christelijk Nieuws

Regelmatig vraag ik mezelf af hoe het kan dat ik nog steeds geloof. Ik heb uitstekende redenen om geen christen meer te willen zijn. Lang heb ik geprobeerd deze redenen te weerleggen met argumenten of ze domweg te negeren. Maar dat werkt niet. En dat wil ik niet meer. Tijd dus om ze onder ogen te zien. Ik heb ze voor mezelf opgeschreven en kwam tot een stuk of tachtig redenen waarom ik geen christen meer wil zijn. De beste vijf zet ik hier op een rij.

1. OMDAT DE BIJBEL EEN RAAR BOEK IS

Als de Bijbel het woord van God is, dan zou je verwachten dat het perfect is. Toch? Maar dat is niet zo. Een voorbeeld: in Matteüs staat dat Judas zichzelf ophing, terwijl in Handelingen staat dat Judas’ buik bij een val werd opengereten. Daarnaast is ‘het verhaal’ van de Bijbel een vreemd verhaal. Een vaderfiguur die zijn goddelijke zoon mens laat worden, laat martelen en vermoorden als straf voor de fouten van de hele mensheid. Dat had makkelijker gekund, denk ik dan. En dan al die vreselijke dingen die in de Bijbel staan. Die teksten waar we liever overheen lezen, die we graag wegredeneren, maar die er wel in staan. Zoals deze in 2 Koningen 2: ‘Toen hij (Elisa) naar de stad omhoog liep, rende een troep kinderen op hem af die hem uitlachten en schreeuwden: “Kaalkop, kaalkop! Zet ’m op, zet ’m op!” Elisa keek om, en   toen hij de kinderen zag, vervloekte hij ze in de naam van de heer. Meteen kwamen er twee berinnen uit het bos, die tweeënveertig van de kinderen verscheurden.’

2. OMDAT CHRISTENEN GEEN LEUKE MENSEN ZIJN

Christenen zijn antihomo, antifeministisch en antiwetenschappelijk, aldus schrijfster Anne Rice. Zij is een tijdje christen geweest maar om deze redenen afgehaakt. En dat snap ik heel goed. Ik schaam me soms kapot als ik zie hoe veroordelend christenen kunnen zijn. Laatst nog, toen theoloog en schrijver Rob Bell zich uitsprak vóór het homohuwelijk, waren de reacties niet van de lucht. Zo schreef iemand: ‘Als christen predik je volgens de Waarheid tegen elke homovariant; het homo-zijn mag zelfs niet in de gedachte van christenen opkomen.’ Als ik dat lees, denk ik: hier wil ik niet bij horen. Ik wil niet bij een groep horen waar het belangrijkste lijkt te zijn in welke dogma’s je gelooft.  Waar mensen op grond daarvan bepalen of ik wel een ‘echte’ christen ben. Dat ik om lid te worden van een kerk moet instemmen met het pakketje dogma’s dat bij die kerk hoort. Ik ben wel klaar met al die discussies over ‘hoe God die tekst bedoeld heeft’. Met discussies die kerken verscheuren, zoals de kwestie-Geelkerken in 1926, over de vraag of de slang in het paradijs wel of niet echt gesproken heeft.

Lees de rest van de blog hier bij De Nieuwe Koers.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons