Vaticaan stelt vragen over huwelijk en gezin

Paus is benieuwd naar kerkelijke standpunten

in Christelijk Nieuws

Het Vaticaan heeft dinsdag een lijst met 38 vragen over huwelijk en gezin gepubliceerd. Aan de orde komen onder meer omstreden onderwerpen als de positie van homoseksuelen in de kerk, de toelating van gescheiden gelovigen tot de communie en het gebruik van voorbehoedmiddelen. De kerkleiding wil weten, hoe de gelovigen tegenover de kerkelijke standpunten over dit soort onderwerpen staan.

De lijst maakt deel uit van het document ter voorbereiding op de buitengewone bisschoppensynode over het gezin die volgend jaar oktober in het Vaticaan wordt gehouden. Hij is gestuurd naar de bisschoppenconferenties, die tot eind januari de tijd hebben om te reageren. Het is de bedoeling dat zij de parochies in staat stellen om aan de antwoorden op de vragen mee te werken.

Paus Franciscus zei 2 maanden geleden in een interview dat de kerk moet vermijden dat het verbod van het homohuwelijk, voorbehoedmiddelen en abortus haar leer gaat overheersen. Zij moet volgens hem een uitnodigender kerk zijn waar priesters begripvolle pastores zijn en geen koude, dogmatische bureaucraten. Enige tijd daarvoor had hij opzien gebaard door te zeggen dat hij homoseksuelen die van goede wil zijn en God zoeken, niet veroordeelt.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons