Start nu online eigen 'Kerstpot'

Leger des Heils komt met 'online' kerstpot voor minder bedeelden

in Christelijk Nieuws

De zogeheten kerstpotten zijn vanaf dit jaar niet alleen meer te vinden in winkelcentra, maar ook via www.kerstpot.nl. Hier kunnen mensen doneren in de grote landelijke kerstpot of kiezen voor een kerstpot waarvan de opbrengst naar een specifiek project gaat. Ook is het mogelijk een eigen kerstpot aan te maken en hiermee zelf zoveel mogelijk geld op te halen.

Al jarenlang doet het leger des Heils in de kerstperiode aan de zogenaamde ‘kerstpotten’. Met de diverse kerstpotten worden mensen die het minder getroffen hebben geholpen. Niet alleen in de donkere decembermaanden maar ook daarna. Veel maatschappelijke activiteiten worden opgezet: Kerstdiners voor minima, Kerstpakketten en maaltijdprojecten door het gehele jaar.

Emmen
Het korps van het Leger des Heils in Emmen is een kerstpot gestart om geld in te zamelen voor 150 kerstpakketten. Vele tientalle gezinnen kloppen wekelijks bij hen aan voor hulp. Kleding, eten, meubels of hulp bij het oplossen van schulden. Voor deze gezinnen biedt het kerstpakket een uitkomst en hebben zij net als andere gezinnen een goede maaltijd op tafel staan tijdens de Kerst.  

Oorsprong
De kerstpot van het Leger des Heils komt uit de Verenigde Staten en is als middel om geld in te zamelen bedacht in 1891 door heilsofficier, kapitein Joseph McFee. Hij wilde iets doen voor de havenarbeiders en zeelui die werkloos waren als gevolg van een zware economische depressie. Hij herinnerde zich dat, toen hij zelf zeeman was, er in het Engelse Liverpool een zware pot aan een driepoot stond bij de passagiersschepen waar mensen munten in konden gooien om de armen te helpen. Dat bracht hem op het idee om het zelfde te doen op de plaats waar de passagiersschepen in de haven van San Francisco aanlegden. Hij stond er zelf naast en spoorde het publiek aan ‘to keep the pot boiling’ (om de pot aan de kook te houden). Hij zamelde dat jaar genoeg geld in om veel armen in zijn stad een kerstdiner te bezorgen. In de loop van de jaren daarna verspreidde het idee van de kerstpot zich via Canada naar andere landen en kwam een aantal jaren later ook in Nederland terecht waar, in de traditie van Joseph McFee, ook geld wordt ingezameld om mensen die om wat voor reden dan ook geen kerstfeest kunnen vieren Kerst te kunnen geven. 

+ Kerstpot.nl

Foto: kerstpot.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons