Rob Favier over zijn nominatie bij de Zilveren Duif

“Humor is serieuzer dan je denkt. Het is een manier van relativeren.”

in Mediatips

Van 9-16 november vindt de Week van de Christelijke Muziek plaats. Deze week begint met een galadiner waarin de Zilveren Duif-awards worden uitgereikt. De award kent verschillende prijzen toe voor de beste Nederlandse muziek. EO.nl/Geloven sprak met Rob Favier, een genomineerde artiest, over zijn nominatie.

Rob Favier (59) is een bekende naam in de christelijke muziek. Zijn debuut in 1988, getiteld Een Roos Op De Weg, viel in 1989 in de prijzen bij de eerste Zilveren Duif-awards. “Er is veel veranderd. De christelijke muziek is veel professioneler geworden. Vroeger ging het vooral om de boodschap en minder om de kwaliteit. Tegenwoordig beseffen we dat we, juist omdat het voor de Heer is, moeten proberen om kwalitatief het hoogste te bereiken. Dat is Hij waard.” Deze instelling kan volgens Favier rekenen op respect vanuit de seculiere wereld. “Medemuzikanten hebben respect voor iemand die muziek maakt vanuit zijn overtuiging.” 

Vreemde eend in de bijt
De stijl van Favier is opvallend. Zijn muziek is geen aanbiddingsmuziek, maar bevat veel humor en een diepere laag. “Humor is serieuzer dan je denkt. Het is een manier van relativeren.” De zanger erkent dat hij een vreemde eend in de bijt is, maar ziet wel een ontwikkeling bij zichzelf sinds zijn nominatie in 1989. “Vierentwintig jaar ervaring zorgt hopelijk voor levenswijsheid en een verdieping van het creatieve gebeuren. Mijn laatste album, Zo Groen Als Gras, is totaal niet te vergelijken met mijn eerste plaat. Dit is een grote productie met achttien muzikanten. Destijds had ik geen budget en deden we alles met midi.”

God speelt een centrale rol in het leven van de zanger, die één dag in de week godsdienstleraar is. Favier is dankbaar dat hij zijn talenten binnen de christelijke muziek mag inzetten. “Dat zie ik trouwens als een taak voor iedereen die met God wil leven: zet je talenten in voor het Koninkrijk. God is zoveel groter dan wij kunnen bevatten, en er valt nog zoveel over Zijn liefde te leren. Daarom voel ik me na al die jaren nog steeds “zo groen als gras...”

+ Website Week van de Christelijke Muziek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons