Paus Franciscus wil kerk die handen vuil maakt

Paus roept christenen op tot ‘revolutie van tederheid’

in Christelijk Nieuws

“Aan een ideale kerk kleeft het vuil van de straat.” Dat schrijft paus Franciscus in zijn ‘exhortatio’, de eerste pauselijke brief gericht aan alle christenen wereldwijd. In bijna 300 pagina’s laat hij zien hoe christenen volgens hem gelukkig kunnen worden: door voor de armen te kiezen.

In de brief, met als titel ‘Gaudium Evangelii’ (Vreugde van het Evangelie), schrijft Franciscus wat hij voor ogen heeft met de kerk. En dat komt hierop neer: christenen moeten niet alleen op de kerk en het geloof gericht zijn, maar zich missionair en barmhartig opstellen. De paus roept christenen op tot een zogeheten ‘revolutie van tederheid’ door hun hart te openen voor God.
 
“Een christen kan niet anders dan radicaal voor de armen kiezen,” stelt de paus. Hij noemt hierbij ook de werkers in illegale ateliers, verslaafden, prostituees, slachtoffers van mensenhandel, immigranten en illegalen. Volgens Franciscus moeten de deuren van de kerk altijd openstaan voor deze 'nieuwe' armen.
 
Economie
De paus is een uitgesproken socialist. In zijn brief zet hij zich af tegen de kapitalistische structuren van macht en materie, die hij beschouwt als een ‘nieuwe tirannie’. In zijn ogen sluit het kapitalisme ouderen en zwakken uit en is het aan de overheid om onrechtvaardigheid tegen te gaan.
 
Vrouwen
Over vrouwelijke priesters is Franciscus stellig: daar is geen discussie over mogelijk. Ook abortus wijst hij af. “Het is niet progressief om een probleem op te lossen door een menselijk leven te vernietigen.” Wel is hij van mening dat vrouwen meer ruimte moeten krijgen in de kerk.
 
 
Bron: Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons