Opgesloten. Voor de vrijheid van anderen.

Twaalf schrijvers sluiten zich 24 uur op tegen slavernij

in Christelijk Nieuws

Van vrijdag 22 op zaterdag 23 november sluiten twaalf schrijvers zich op onder de naam van ‘Schrijvers voor Vrijheid’. In 24 uur willen zij een boek schrijven over moderne slavernij. De opbrengst komt ten goede van het werk van International Justice Mission (IJM), een organisatie die slaven bevrijdt, daders vervolgt en nazorg biedt.

“Ik heb jullie hulp nodig. Niet voor mezelf, maar voor de duizenden vrouwen, kinderen, mannen die elders in de wereld vastzitten in moderne slavernij,” aldus Gert-Jan Segers in een e-mail waarin hij aankondigt dat hij 24 uur lang opgesloten gaat worden. Op dit moment leven er 30 miljoen mensen in slavernij. Jaarlijks worden er 900 duizend mensen verhandeld over internationale grenzen. Het grootste deel daarvan is vrouw, de helft nog kind.
 
“Achter deze statistieken zitten hartverscheurende verhalen,” zegt ‘Schrijvers voor Vrijheid’-initiatiefnemer Henk Jan Kamsteeg. “Neem Sanji, die 20 uur per dag moest werken in een rijstfabriek. Zelfs toen zijn 1-jarige kindje ziek werd en stierf moest Sanji doorwerken. Terwijl het levenloze lichaampje naast hem lag.”
 
Ambitieus
Kamsteeg, werkzaam voor IJM, wilde iets doen. Samen met elf andere schrijvers, onder wie Reinier Sonneveld, Gert-Jan Segers, Henk Medema en psycholoog Carianne Ros, sluit hij zich op om geld op te halen voor het werk van IJM. “We willen met de verkoop van het boek honderd dagen reddingswerk financieren,” aldus Kamsteeg. Dat is 130 duizend euro. “Het is ambitieus, maar het kan!”
 
IJM heeft lokale kantoren in landen als India, Kenia en Guatemala. De organisatie brengt veel goeds tot stand; zo werden er op 8 november met medewerking van IJM dertig mensen bevrijd uit een houtverwerkingsbedrijf in de buurt van Chennai, India. Ze moesten meer dan 18 uur per dag werken onder erbarmelijke omstandigheden – sommigen voor al bijna 20 jaar. Ook heeft IJM geholpen bij de bevrijding van jonge meiden uit een bordeel in Mumbai.
 
Bron: Schrijvers voor Vrijheid

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons