Nog veel Filipijnse kinderen zoek

Compassion heeft tot nu toe nog niets gehoord over overleden sponsorkinderen

in Christelijk Nieuws

Een intensieve week is het geweest bij Compassion, nadat afgelopen zaterdagavond duidelijk wordt dat de orkaan Haiyan de Filipijnen heeft achtergelaten met een enorme schade. Via Compassion sponsoren Nederlandse gezinnen namelijk zo’n 1100 Filipijnse kinderen. Van veel sponsorkinderen is het nog niet bekend hoe het met ze gaat.

“Veel ouders zijn ongerust over hun sponsorkinderen”, vertelt Martijn Moens, woordvoerder van Compassion. Tot nu toe druppelt de informatie over de kinderen echter maar langzaam binnen.
 
Eén van die kinderen is de 9-jarige Christian (foto). Tyfoon Haiyan heeft niets van zijn huis heel gelaten. Een surrealistisch beeld blijft over: midden tussen het puin en de houten planken hangen zijn medailles van school, aan de enige houten balk die is blijven staan. Met zijn oma heeft hij een tijdelijk onderkomen gevonden bij het gezin waar zijn oma schoonmaakte. Ze mogen blijven tot hij en zijn oma hun krotje weer hebben opgebouwd, maar wanneer zal dat zijn?
 
Het is één van de weinige verhalen die Compassion tot nu toe heeft binnengekregen, maar waarschijnlijk tekenend voor talloze sponsorkinderen. “Sommige gezinnen zijn van tevoren geëvacueerd. Veel doden zijn in massagraven gelegd, maar vooraf niet geregistreerd”, legt Moens de complexe situatie uit. “Bovendien is communicatie vanuit het rampgebied moeilijk: je kunt wel je mobiel meenemen en een smsje sturen, maar als je batterij eenmaal leeg is, kun je hem daar niet meer opladen.”

Lokale kerken
Compassion werkt samen met lokale kerken, vaak ook zelf slachtoffer van de orkaan. Teams vanuit Manilla en andere eilanden schieten te hulp en geven hun benodigdheden aan Compassion door. “Vooralsnog is er vooral behoefte aan drinkwater, voedsel en eenvoudige kookspullen”, legt Moens uit. “Na een paar weken zal dit verschuiven naar schoolspullen en psychische hulp.”
 
Dan pas zal ook de grootte van de ramp écht helder worden. “De Filipijnen leven van de landbouw, van de export van rijst en kokos. Zo’n 4,5 miljoen mensen zijn hun huis en oogst kwijt. Zij gaan een zwaar jaar tegemoet.”

Eigen campagne
Wat kunnen we hier in Nederland doen? “Je kunt het zo gek niet bedenken. Natuurlijk is doneren belangrijk, maar we hebben net zo hard gebed nodig. Ook vragen we iedereen onze actie online te delen. Een aantal sponsors heeft een eigen campagne aangemaakt, voor hun eigen kind en al die andere slachtoffertjes. Hartverwarmend wat mensen al aan het doen zijn!”

 
+ Donateurs van Compassion ontvangen het album ‘Hoop voor de Filipijnen’. De nummers in het album zijn gedoneerd door ambassadeurs van Compassion.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons