Namen onthouden: zo doe je dat

André Maliepaard geeft tips om namen te onthouden

in Christelijk Nieuws

Afgelopen zondag belandde ik in een bidstond voordat ik een dienst ging leiden als spreker. Eén van de bidders bad vol vuur voor de spreker Frank. (Als deze zin geen vragen oproept, check dan rechts even mijn bio…) “Heer, wilt u Frank uw woorden in zijn mond leggen…”. Heel even gluurde ik het kringetje rond, en aangezien er een breed gedragen amen rondgemompeld werd, begon ik even te twijfelen of ik wel in de juiste kerk stond te bidden.

Een naam onthouden is niet makkelijk. Het is één van de gespreksonderwerpen onder jeugdwerkers. Zo sprak ik niet zo lang geleden een straatwerker die zichzelf een aantal trucs had aangeleerd. Truc één gaat ongeveer zo: ´Help me nog even aan je naam…!´ ´Joep.´ ´Ja.. dat wist ik wel, maar ik bedoelde je achternaam Joep!´

Een andere truc die hij wel eens gebruikt, pakte in mijn geval wat minder goed uit. Ik wist echt niet meer de voornaam van een jongen, die ik de week daarvoor voor het eerst had ontmoet. Het lukte ook niet om in het groepsgesprek een naam op te pikken - één van mijn eigen trucs. Tijd om de tweede truc van mijn collega erin te gooien: ‘Zeg, hoe spel je jouw naam ook al weer?’ Waarop ik het antwoord kreeg: ‘Nou gewoon Jee Aaa En, Jan…’.

Stagiair
Namen onthouden is een thema dat ik ook regelmatig met mijn stagiair bespreek. Ze heeft erg veel talent voor werken met jongeren en ik ben superblij met haar, maar… Hoe zal ik het zeggen: het onthouden van namen is - laat ik het zachtjes uitdrukken - niet één van haar kerncompetenties. Terwijl we het er beide wel over eens zijn namen kennen en onthouden best handig is als je werkt met jongeren. Al is het alleen al vanwege het feit dat je Degene vertegenwoordigt, die ieder bij name genoemd heeft…

3 tips
Op zoek naar betere alternatieven dan de drie tips hierboven, ben ik wat rond gaan neuzen. Hier de meest voorkomende tips op een rij, helemaal zelf bij elkaar geharkt via het web.

  1. Concentreer je op het moment van contact maken. Voordat je het weet is de naam genoemd en is het moment waarop je het kunt opslaan al vervlogen. Ik las op verschillende blogs dat je minstens vijf seconden nodig hebt om één naam te onthouden. Altijd handig om te weten als je met groepen werkt.
     
  2. Spreek de naam nog een keer hardop uit. Onbewust pas ik deze zelf ook al toe denk ik. Ik wacht vaak even tot iemand zijn naam heeft genoemd, omdat je anders door elkaar heen zit te praten. En zeg dan iets in de trant van: ‘Hoi Jan, ik ben André, leuk je te ontmoeten!’  Hoe vaker je een naam herhaalt – op een natuurlijke manier natuurlijk – hoe eerder je hem onthoudt. ‘Nou Jan, dit lijkt me iets voor jou!’ ‘Zie je graag volgende keer terug Jan!’

  3. Visualiseren is ook een tip die je al googelend tegen komt. Maak in je hoofd een plaatje, die je helpt een naam of een hobby van een jongere te onthouden. Werkt bij mij minder, maar ik kan me voorstellen dat dit ook kan werken.

Linksom of rechtsom. Het leren kennen van namen is meer dan het investeren waard.


Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons