Massagraven in christelijk dorp Syrië

"Ernstigste en grootste massamoord op christenen sinds begin conflict Syrië"

in Christelijk Nieuws

Gevluchte Syrisch orthodoxe christenen hebben een gruwelijke ontdekking gedaan toen ze terugkeerden naar hun stadje Sadad bij Homs. In deze stad zijn vorige maand 1500 families gevangen genomen en 45 mensen gedood. 30 van hun lichamen zijn in twee afzonderlijke massagraven gevonden.

De wreedheden vonden volgens stichting Kerk in Nood plaats in de week van 21 oktober, toen Sadad door de rebellen werd bezet. De families zouden als menselijk schild zijn ingezet in een poging de opmars van regeringstroepen te stoppen. Kwetsbare mensen die niet in staat waren te vluchten, onder wie bejaarden, vrouwen en kinderen, werden gemarteld en gewurgd. 

Het Syrische leger van president Assad heeft de stad eind oktober heroverd. De gemeenschap van de 4000 jaar oude stad rouwt om het verlies van deze 'martelaren'. Aartsbisschop Selwanos Boutros Alnemeh, de Syrisch-orhodoxe metropoliet van Homs en Hama, spreekt van de "ernstigste en grootste massamoord op christenen sinds het begin van het conflict in Syrië in maart 2011".

De wreedheden hebben al geleid tot een nieuwe golf van christelijke vluchtelingen uit Syrië, meldt patriarch Gregorios. Sadad was tot begin vorige maand een relatief veilige stad in vergelijking met steden als Homs, waar christelijke gemeenschappen al langer onder vuur liggen. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons