Lezersvraag: ‘Waarom niet face-to-face met God praten?’

Waarom is Hij niet heel concreet en tastbaar te vinden?

Vraag van een lezer: "Waarom kunnen we niet rechtstreeks met God praten, zoals je ook met mensen praat? Gewoon face-to-face. Waarom moet je Hem zo zoeken? Waarom is Hij niet heel concreet en tastbaar te vinden?"

Antwoord van Reinier Sonneveld:

Dit is een van de lastigste problemen in de theologie. Paulus belooft dat we ooit wel echt face-to-face met God kunnen communiceren, maar nu kijken we inderdaad nog ‘in een wazige spiegel’. Interessant beeld trouwens, die spiegel. Dat suggereert dat we deels onszelf zien als we over God nadenken, en dat hij misschien achter ons staat – maar dat terzijde.

Allergie voor God
Een mooi antwoord dat in de loop der eeuwen door christelijke denkers is ontwikkeld, stelt: face-to-face communiceren met God is momenteel nog te gevaarlijk voor ons.

Deze denkers wijzen er dan vaak op dat God superheilig is en wij nogal onheilig, en dat dit niet samengaat. Je kunt het vergelijken met de zon. De zon is heel gezond en prettig, maar je moet er niet te dichtbij komen. Zeker niet als je lichtallergie hebt. Het is dan het beste, als er een soort zonsverduistering is en je tijdelijk tegen dat licht wordt beschermd. Pas wie zelf vuur is geworden, kan heel dichtbij de zon komen.

Zo is het met God. God is totale liefde, maar zolang wij niet ook totale liefde zijn, zou dat ons overweldigen. Wij hebben een soort God-allergie, zeg maar. En dus ‘verduistert’ God zich tijdelijk, zodat wij ons rustig kunnen ontwikkelen en aan hem kunnen wennen. Pas wie zelf helemaal liefde is geworden, door die liefde vrijwillig in zich toe te laten, kan uiteindelijk God face-to-face naderen.

Zoeken is mooi
En ander knap antwoord dat door christelijke denkers is ontwikkeld, wijst erop dat zoeken eigenlijk heel mooi is.

Als God namelijk overal in hapklare brokken te vinden was, waren we niet vrij meer onze keuzes te maken. Ons leven was dan nooit echt van onszelf, maar voorgeprogrammeerd. Zoals met de kleur van de lucht. Die is gewoon blauw en we zijn niet vrij daarin iets anders te vinden. Als dat met alle grote vragen in het leven zo werkte, was er geen enkel avontuur meer en was alles voorgekookt.

Daarom heeft God ons vrij gelaten. Zodat we echt onszelf kunnen ontwikkelen. En dat betekent per definitie ook zoeken. De dingen zijn zelden zo duidelijk als ‘de lucht is blauw’. Hoe interessanter het wordt, hoe moeilijker. Partnerkeuze, beroepskeuze, huiskeuze, geloofskeuze – je krijgt het niet op een bordje opgediend, maar je moet zelf de weg afgaan.

Maar dan heb je ook wat. Wat je dan vindt, heb jij dan ook echt gevonden! 


Heb je ook een vraag over God of de Bijbel? Stuur een berichtje naar de redactie van EO Geloven en we leggen 'em voor aan Reinier Sonneveld.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons