Kerken in Syrië helpen vluchtelingen en achterblijvers

Dilemma Syrische christenen: Vluchten of helpen

in Mediatips

Vluchtelingen opvangen, of zelf vluchten - dat zijn de twee opties voor christenen in Syrië. Het werd Dit is de Dag-verslaggever Matthea Vrij duidelijk toen ze de afgelopen week een ontmoeting had met ruim twintig Syrische predikanten en gewone kerkleden. Die waren voor een conferentie naar Libanon gekomen.

Door Matthea Vrij - verslaggever EO Radio 1 (Dit is de Dag)

"Van de dertig gezinnen in mijn kerk, is de helft sinds de oorlog al vertrokken". Het vertrek van kerkleden is een grote zorg van de kerkleiders. Zelf zijn ze ook niet immuun voor de gedachte. "Ik heb een vrouw en een dochter. In Homs hadden we een fijn huis, dat zijn we kwijt. Soms vraag ik me af of we in Syrië moeten blijven, maar het hangt van God af".

Blijven en helpen
Ontspannen wandelen de Syriërs over het conferentie-oord, in het groene Libanon-gebergte bij Beirut. "Voor een paar dagen hoef ik niet over mijn schouder te kijken. Ik hoop dat het me over een poosje lukt om naar Zweden te vluchten". Maar de conferentie is juist gericht op christenen die wel in Syrië blijven. Zij zijn door de oorlog opeens noodhulpverleners geworden, want veel mensen vluchten naar voor hun veilige, door Assad beheerste gebieden toe. Huda Madani is een vrouw uit de zogeheten 'vallei van de christenen', in het westen van het land. Haar ogen stralen als ze vertelt over het werk dat haar protestante kerk verricht. "Wij hebben 150 leden, en we helpen 800 vluchtelingenfamilies die zijn neergestreken in de wijde omgeving; met voedselpakketten bijvoorbeeld. Dat doen we dankzij donaties van andere kerken in het Midden Oosten".
De christelijke hulporganisatie TEAR / Tear Fund UK steunt deze hulp, en is ook de organisator van de conferentie.

Bid voor ons
Op de vraag of de Syriërs willen dat we in Nederland voor hen gaan bidden, reageren veel aanwezigen enthousiast. Lordes Zedan is 37 en van beroep bejaardenverzorgster. Ze werkt in Homs. "Onze stad is zwaar geraakt door de oorlog. Veel huizen zijn verwoest, en de families zijn gevlucht. Maar niet iedereen kon zijn grootouders meenemen op de vlucht. Dus kwamen deze bejaarden er alleen voor te staan. Daarom is de Presbyteriaanse kerk een bejaardentehuis begonnen. "De meerderheid van de bewoners is christen, maar we hebben ook islamitische bewoners. Ik hou van mijn werk. En ik wil dat jullie bidden voor ons, want het is zwaar. Delen van Homs zijn totaal kapot en niets functioneert meer naar behoren. Wij zijn met ons bejaardentehuis volledig afhankelijk van hulp van buiten. Als dat stopt, moeten we de bejaarden aan hun lot overlaten."

Anoniem
"Zet mijn naam niet op internet, en maak liever geen foto". Het is niet toevallig dat dit artikel weinig namen vermeldt; veel van de Syriërs op de conferentie willen anoniem blijven. Want ze zijn bang om onbedoeld de aandacht van moslimradicalen op zich te vestigen. Een enkeling is ook bang voor de andere partij in de oorlog, het regime van Assad. Politiek is dus taboe. "Op dat vlak kan ik niet openlijk praten met iedereen hier". Aan het einde van de conferentie gaan ze allemaal weer terug nar Syrië. Voorlopig tenminste.

Vanzelfsprekend blijven de namen van de voorgangers geheim in verband met hun veiligheid.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons