Jezus in de Happiness-cultuur

“Het gaat gelukzoekers niet om waarheid. Het gaat erom wat geluk brengt”

in Geloven

Afgelopen week kreeg ik de kans om in Spanje met een groep Catalaanse jeugdleiders op te trekken. Hoewel het maar twee uur vliegen is, zijn er wel behoorlijke culturele verschillen. Alleen al de beleving van tijd en het nemen van beslissingen is een behoorlijke uitdaging. Voordat er uiteindelijk een beslissing genomen is, ben je rustig een half uur verder. Voor mij als directe Nederlander een goede oefening in geduld. Maar de ontmoeting met jeugdleiders en jongeren uit verschillende kerken is het waard.

Ik ben uitgenodigd om jeugdleiders toe te rusten rondom jeugdcultuur en trends vanuit sociale en nieuwe media. Afgelopen zomer heb ik in Duitsland een soortgelijke training aan een groep internationale jeugdleiders gegeven. Dat leverde me uiteindelijk een uitnodiging op naar Barcelona. Ik geef toe… er zijn ergere dingen in het leven.

Gelukzoekers
Eén van de belangrijkste trends die ik in die training onder de loep neem, is ‘Happiness’. En die trend blijkt cultuuroverstijgend te zijn. We leven als Westerse mensen in een cultuur van gelukzoekers. Dat gaat wat mij betreft nog een stap verder dan het postmodernisme. In het postmodernisme gaat het namelijk om een andere beleving van het begrip waarheid. Van absolute waarheid, naar wat ‘waar’ voor jou of mij is. De happiness-trend breekt daar fundamenteel mee.

Het gaat gelukzoekers niet om waarheid. Het gaat erom wat werkt, wat geluk brengt. En als het geluk brengt, dan is de vraag of het waar is niet langer relevant. Dat valt me ook op in een aantal gesprekken met jongeren op het Macbaplein – dé skatersplek van Barcelona. Het gaat hen om het verlangen naar liefde en geliefd zijn. De ultieme vorm van geluk.

Boodschap
Het is boeiend om vanuit zo’n trend te kijken naar de manier waarop jij als jeugdleider je boodschap brengt. Uiteindelijk gaat het in het doorgeven van het geloof aan jongeren om hen te verbinden met een persoon: Jezus Christus.

Natuurlijk is Hij degene die gezegd heeft: ik ben de Waarheid. Maar waarheid vullen wij al snel in als een leerstelling. De waarheid waar Jezus over spreekt gaat veel dieper. Zijn waarheid steekt door naar de laag van identiteit en is dus veel existentiëler: het gaat over liefde en geliefd zijn.

Levensverhaal ondersteunen
Een marketeer stelde mij eens de vraag: hoe laat je jouw verhaal, jouw boodschap, jouw Jezus, onderdeel worden van het verhaal van de mensen die je wil bereiken? Als ik daar een antwoord op probeer te geven, dan gaat het er mij niet om dat je het levensverhaal van een jongere verstoort, maar ondersteunt. Dat je jongeren helpt te ontdekken waar zij in het verhaal van Jezus zijn. Wat hun rol is en hoe je dat verbindt aan de persoon Jezus.

Als we jongeren verbinden aan Jezus, dan is de waarheidsvraag helemaal niet meer zo belangrijk. Jongeren raken dan verbonden een persoon die dat alles in zich draagt. Waarheid, geluk, herstel, liefde en identiteit… 

Daar word je echt Happy van.
 

Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons