“Ik zal u een hoopvolle toekomst geven”

Yvonne Bussche blogt voor ‘Geloven op 2’

in Christelijk Nieuws

Donderdag in 'Geloven op 2' maken we kennis met de Nijmeegse Yvonne Bussche. Yvonne is projectleider bij Solid Road, een organisatie die uitgeprocedeerde asielzoekers een hoopvolle toekomst wil geven. Haar motivatie haalt ze uit een tekst in Jesaja waarin God tegen Zijn volk, op dat moment in ballingschap, zegt: ‘Ik zal jullie een hoopvolle toekomst geven.’ Lees haar blog die ze voor 'Geloven op 2' schreef.

"Wie Nijmegen vanuit het noorden binnenrijdt met auto, fiets of benenwagen, passeert de oude Waalbrug die al sinds 1936 de noordkant (wat nu Nijmegen-Noord is) met de zuidkant verbindt. Wanneer ik deze brug zie, moet ik denken aan Filippenzen 1:6: 'Hiervan toch ben ik overtuigd, dat Hij, die in U het goede werk is begonnen, dit ten einde toe zal voortzetten, tot de dag van Christus Jezus.'
Die oude Waalbrug is tijdens de Tweede wereldoorlog uit haar voegen geheven; zij werd preventief opgeblazen om de invasie van de Duitsers te voorkomen. Na de oorlog weer in oude voegen teruggeplaatst en in ere hersteld. De brug is voor mij hét symbool van Nijmegen, de stad van mijn 'geestelijke' wieg. Mijn 'aardse' wieg stond zo'n zestig kilometer ten oosten van Nijmegen in het gebied dat hier vaak met ‘oosterburen’ wordt aangeduid.
 
Nijmegen is mijn thuis. De stad met linke studentenbewegingen, bourgondische terrasjescultuur, fietsen tot aan de horizon (ook buiten de stalling), de rellen in de Piersonstraat in de jaren 80 en de oprichting van koffiehuis De Verwondering in de jaren 90, op steenworpafstand van de Piersonstraat.
Twintig jaar later zit ik met Mirjam Bouwman in dit koffiehuis met een enthousiaste film-crew om ons heen.  Een Chinese man achter ons bakt poffertjes in de keuken, terwijl ik aan tafel van mijn verleden als milieuactiviste vertel.
 
Het besef dat God bestaat was in het land der Oosterburen al aanwezig, maar pas in Nijmegen tussen Marikenbrood en Ichthusbundel sloeg de vlam in de pan. Dit vuur is nooit meer gedoofd, evenals de passie voor vluchtelingen en asielzoekers die al diepe wortels heeft.
En terwijl ik met Mirjam zit te praten over waarom het nou typisch Nijmeegs is om zich in te zetten voor verdrukten en zwakken in de samenleving, stijgt de geur van verse poffertjes steeds meer in onze neus. Poffertjes die gemaakt worden door een Chinese man. Want over Filippenzen 1:6 gesproken: dit geldt ook voor uitgeprocedeerde asielzoekers die terug moeten naar hun thuisland en er – wie zal het verbazen - een poffertjeskraam gaan openen.
 
De oude Waalbrug wordt trouwens binnenkort grondig gerenoveerd. Zou dit een hint van God kunnen zijn dat ook ik binnenkort een geestelijke opfrisbeurt nodig heb?"
  

Yvonne Bussche

 

Geloven op 2 is deze week in Nijmegen.

Geloven op 2, elke week van maandag t/m donderdag rond de klok van 17:00 uur op NL2. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons