Holland Doc 'Calling for Koney'

Pastor Koney als 'redder in nood' van Ghanese migranten

in Christelijk Nieuws

Voor zijn gemeenteleden is Pastor Koney van de ‘Pentacostal Revival Church’ een kompas, zowel geestelijk als praktisch. Liefdesproblemen, geldzorgen, ziekte en immigratievraagstukken komen in zijn spreekkamer dagelijks aan de orde.

Voor de Ghanezen die zijn gemeente bezoeken is Nederland onbegrijpelijk. Koney probeert hun brug te zijn naar deze voor hen nieuwe, beangstigende wereld. In de Holland Doc 'Calling for Koney' is te zien hoe de pastor zich op eigen, excentriek Afrikaans-Westerse wijze in de Bijlmer en tussen de Nederlandse bureaucratie beweegt.

Eenzame missie
Ondanks het overlijden van zijn vrouw, blijft hij zijn belangrijke rol voor de migrantengemeenschap met onuitputtelijke energie vervullen. Een indringend en persoonlijk portret over passie, de Ghanese cultuur, diep geloof en een eenzame missie.

Redder in nood
Ghanezen werken veel. Behalve op zondag. Dan ontmoeten ze elkaar in hun kerk midden in de Bijlmer, waar ze dansen en zingen dat het een lieve lust is. Met name de eerste Ghanese migranten spreken geen Nederlands. In de totaal onbekende Nederlandse cultuur is Pastor Koney voor hen vaak een ‘redder in nood’.

Wederzijds begrip
Veel problemen die Koney tegenkomt hebben te maken met illegaliteit en met angst en weerzin tegen Nederlandse instanties. Daarom organiseert hij maandelijks een politiedialoog in zijn kerk. Ghanese illegalen, politie, IND, politici en juristen komen dan bij elkaar. De IND legt uit hoe de regels zijn. De politie verklaart waarom ze opereren zoals ze doen. Er wordt geschreeuwd, uitgelegd, gediscussieerd en opgelost. En langzaam ontstaat een klein beetje wederzijds begrip.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons